On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:10

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies se chystá koupit konkurenta ze Středního východu Careem za 3,1 miliardy dolarů (něco přes 70 miliard korun). Provozovatel alternativní taxislužby, který se záhy chystá vstoupit na burzu, by to podle agentury Bloomberg mohl oznámit již v úterý. Obchod se má uskutečnit v poměru 1,4 miliardy dolarů v hotovosti a zbytek budou tvořit aktiva směnitelná za akcie Uberu, upřesňuje Bloomberg.

09:30

Zemřel legendární japonský fanoušek Naotoši Jamada, který byl od roku 1964 na všech letních olympijských hrách. Ve 92 letech podlehl infarktu. S lítostí nad jeho úmrtím na něj zavzpomínal i prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

09:45

Izraelská armáda posílá na hranici palestinského Pásma Gazy dvě brigády pěchoty a počítá s mobilizací části záložníků. Opatření souvisí s dnešním raketovým útokem na střední Izrael. Zraněno při něm bylo sedm lidí a izraelský premiér ohlásil důraznou odvetu.

10:02

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies se chystá koupit konkurenta ze Středního východu Careem za 3,1 miliardy dolarů (něco přes 70 miliard Kč). Provozovatel alternativní taxislužby, který se záhy chystá vstoupit na burzu, by to podle agentury Bloomberg mohl oznámit již v úterý.

jarvis_5b868acd498ea2ce2ab33377.jpeg

10:15

Zahraniční dluh České republiky ke konci loňska činil 4,355 bilionu korun, meziročně byl nižší o 14,8 miliardy Kč. Představoval tak 81,9 procenta hrubého domácího produktu. Za samotné čtvrté čtvrtletí zahraniční dluh vzrostl o 16,2 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

10:29

Mobilní operátoři loni poskytli policii a dalším oprávněným orgánům provozní a lokalizační údaje ve 332 892 případech, což je o téměř čtvrtinu více než v roce 2017. V 6259 případech naopak údaje nevydali, což je nárůst o 7,5 procenta. Oznámil to Český telekomunikační úřad.

10:40
10:53

Ebolou se v Kongu nakazilo už přes 1000 lidí, napsal dnes zpravodajský server BBC. Nynější epidemie je druhou největší, co byla dosud zaznamenána, tvrdí humanitární pracovníci. Od minulého srpna na toto virové onemocnění v Kongu zemřelo nejméně 629 osob.

11:06

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná. Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo poskytovat podlicence dalším výrobcům. Potvrdil to dnes pražský vrchní soud. Rozhodnutí je pravomocné.

11:16

Použité dětské pleny přineslo dnes ráno premiérovi Andreji Babišovi (ANO) do úřadu vlády několik nespokojených matek malých dětí. Chtěly tak protestovat proti plánu kabinetu zvýšit rodičovský příspěvek o 80 000 korun od příštího roku jen nově narozeným dětem. Vláda původně slíbila, že by celkem 300 tisíc místo nynějších 220 tisíc korun měly dostat všechny rodiny s dětmi do čtyř let.

11:30

V Ostopovicích na Brněnsku se dnes střílelo v rodinném domě, na místě jdou dva mrtví. Kriminalisté zjišťují, co přesně se stalo.

11:43

Ústředí muslimských obcí vypovědělo ze svého středu Leonida Kušnarenka, který jako předseda pražské muslimské obce v polovině března ve videu zveřejněném na svém facebookovém profilu nabídl členům obce pomoc s vyzbrojením. Kušnarenko přestal být předsedou i členem obce.

11:59

Lidé a firmy zatím odevzdali 1,24 milionu daňových přiznání za loňský rok. Z toho fyzické osoby podaly 1,09 milionu přiznání a firmy 143 371. V případě fyzických osob jde o polovinu z celkového očekávaného počtu a u firem zhruba o třetinu.

12:11

Počet fyzických osob vlastnících půdu využívanou k zemědělské produkci loni klesl téměř o 12 tisíc  zhruba na 1,77 milionu, počet právnických osob vzrostl zhruba o 700 na asi 40 tisíc. ČTK to dnes oznámil Svaz vlastníků půdy ČR. Pokračuje tak podle něj trend koncentrace majetku a přesunu půdy do vlastnictví právnických osob.

12:24

Evropská komise dnes rozhodla o pokutě ve výši 12,5 milionu eur (přes 320 milionů Kč) pro společnost Nike za omezování přeshraničního prodeje licencovaného zboží. Firma podle EK mezi roky 2004 a 2017 nepovoleným způsobem omezovala prodej nejrůznějších výrobků, třeba šál nebo dresů například s logy známých fotbalových klubů jako je FC Barcelona, Manchester United, Juventus, Inter Milán či AS Řím nebo národních fotbalových federací.

12:38

V Hranicích na Přerovsku bude od dubna jezdit městská hromadná doprava zdarma pro všechny. Město tak splnilo jeden z bodů programového prohlášení zastupitelstva. Radnice bude cestování MHD dotovat ze svého rozpočtu, pro letošní rok má na tyto účely vyčleněno 2,2 milionu korun.

12:51

Krajský soud v Ostravě se opět začal zabývat sporem o pravost pohledávek za více než deset miliard korun vůči těžební společnosti OKD (nyní Správa pohledávek OKD), která v roce 2016 skončila v úpadku. Pohledávky přihlásila britská banka Citibank a insolvenční správce Lee Louda je neuznal.

jarvis_59948506498e42ee731968ce.jpeg

13:10

Muž podezřelý z vraždy ve Velké Británii, dopadený v sobotu v Rumunsku, se skrýval i v Praze. Českou policií byl dokonce v roce 2017 krátce zadržen, ale díky padělaným dokladům unikl. Poznatky českých policistů však poté pomohly k dopadení hledaného.

13:25
13:38

Ukrajina odmítla zařazení ruských pozorovatelů do mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude v neděli dohlížet na první kolo ukrajinských prezidentských voleb. Ukrajinská ústřední volební komise podle zprávy agentury Unian v prohlášení uvedla, že voleb se nesmí jako pozorovatel zúčastnit žádný "občan země agresora". Rusko rozhodnutí označilo za nezákonné a diskriminační.

13:50

Při záplavách, které postihly jižní Írán, zahynulo 11 lidí a 35 osob utrpělo zranění. Agentura AFP informovala, že se záplavami nebývalých rozměrů bojuje 25 z 31 íránských provincií. K záchranářům se připojili i další občané. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Íránce, aby pomohli ve dvou severních provinciích Golestán a Mázandarán.

14:00
14:11

„Je to hrozně trapné, že jsou všude moje fotky a jméno,“ říká nejslavnější česká architektka Eva Jiřičná.
Její tvář v nadživotní velikosti v těchto dnech shlíží z projekcí v pražském Centru současného umění DOX, které k nedávným osmdesátým narozeninám Jiřičné připravilo retrospektivní výstavu.

14:24
14:33

Novým velvyslancem České republiky v Německu by se měl stát diplomat Tomáš Kafka, který na ministerstvu zahraničí vede odbor států střední Evropy. Nynějšího velvyslance ve spolkové republice Tomáše Podivínského by Kafka měl vystřídat v příštím roce. Post ambasadora v Německu patří z českého pohledu k těm nejdůležitějším.

14:45
14:57

Ministerstvo průmyslu a obchodu nedostatečně čerpá evropské peníze na energetické úspory z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Vyhrazeno bylo zhruba 20 miliard korun, využito kolem miliardy, řekl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Premiér Andrej Babiš vyzval ministerstvo pro místní rozvoj, aby analyzovalo příčiny.

15:08
15:19

Vítěz prvních thajských parlamentních voleb od vojenského převratu v roce 2014 stále není jasný. Vyhlášení výsledků plánované na dnešek bylo odloženo. Volební komise zveřejnila pouze obsazení 350 míst v 500členné dolní komoře. Opoziční Strana Thajců spojená s bývalým premiérem na základě výsledků získává ve Sněmovně reprezentantů 138 křesel, zatímco strana Síla lidového státu blízká vládnoucí vojenské juntě si připisuje 96 mandátů.

15:24

Veterináři nebudou rušit mimořádná opatření, podle kterých musí dovozci polského hovězího na své náklady testovat maso v certifikované laboratoři na salmonely. I kdyby dnes polská strana dodala patřičné podklady, ministerstvo zruší nařízení až v úterý, sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

15:27

Izraelští vojáci začali zavírat oblasti podél hranice palestinského Pásma Gazy, odkud ráno vylétla raketa a zranila ve středním Izraeli sedm lidí. Podle novináře britského deníku The Daily Telegraph šlo o rodinu Britů. Raketa poničila 30 domů v obci Mišmeret. Přímo zasáhla dům a zranila šest členů rodiny a dvanáctiletého souseda, který byl na návštěvě.

15:35

Největší podporu ve volbách do sněmovny by nadále mělo hnutí ANO, podle volebního modelu CVVM by ho v březnu podpořilo 32 procent občanů. ODS by dostala 14 procent a skončila by na druhém místě. Naopak zisk pirátů klesl o dva body na 12,5 procenta a vyrovnal se podpoře ČSSD.

15:44

 

15:53

Pravděpodobné pozůstatky vikinské pohřební lodi ukryté pod zemí odhalili archeologové na jihovýchodě Norska. Informovala o tom dnes norská veřejnoprávní televize NRK.

16:01

Ruský rubl dnes zamířil vzhůru po zprávě o výsledcích pátrání amerického vyšetřovatele Roberta Muellera, která zbavila prezidenta USA Trumpa podezření, že jeho tým ve volební kampani tajně spolupracoval s Ruskem. Kolem 14:30 SEČ rubl vůči dolaru zpevňoval zhruba o 0,6 procenta na 64,30 RUB/USD.

16:01

Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na vyzvednutí ostatků její matky na Ďáblickém hřbitově. Nyní město začne dohledávat nutné dokumenty a poté vyřídí povolení k exhumaci. Kdy přesně by se mohla exhumace uskutečnit, zatím není jasné.

16:10

Mediální společnost CME, která je mimo jiné majitelem televize Nova, zahájila postup, ve kterém chce prozkoumat a vyhodnotit strategické možnosti pro firmu. Mezi ně patří kromě jiného prodej části nebo celé společnosti. CME to uvedla v pondělní tiskové zprávě, na kterou upozornil server Patria.cz.

16:18

Nakladatelství Plus a Kniha Zlín, které patří k 16 značkám skupiny Albatros Media, se od 1. dubna spojí. Své knihy budou nadále vydávat pod hlavičkou Kniha Zlín.

16:27

Ukrajinský komik Volodymyr Zelenskyj, který v populárním televizním seriálu hraje fiktivního prezidenta, posílil týden před prezidentskými volbami svůj náskok před soupeři. Podle průzkumů ale nováček v politice nezíská v neděli dost hlasů potřebných ke zvolení hlavou státu v prvním kole.

16:36

 

16:44

Vláda zatím neschválila zvýšení důchodů na příští rok. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) platí, že důchody porostou průměrně o 900 korun, je ale třeba ještě najít dohodu mezi ministerstvy financí a práce na mechanismu zvyšování penzí. Definitivní schválení materiálu očekává příští týden.

16:53

Italský levicový extremista Cesare Battisti poprvé přiznal odpovědnost za čtyři vraždy v 70. letech, za něž byl v roce 1993 v nepřítomnosti odsouzen na doživotí a jejichž spáchání dosud popíral. S odvoláním na prohlášení italského státního zástupce Alberta Nobiliho o tom informovala agentura APA.

17:00

Téměř tři čtvrtiny Čechů v práci minimálně jednou během svého působení nevědomky ohrozily firemní databázi nebo jiný citlivý dokument či data. Dobře ochráněná je přitom jen každá desátá společnost. Vyplývá to z analýzy společnosti Safetica.

17:08

Markéta Davidová si z českých sportovců v uplynulé zimě vydělala na odměnách ze závodů nejvíc peněz. Předčila i celkové vítězky Světových pohárů rychlobruslařku Martina Sáblíkovou a snowboardistky Evu Samkovou a Ester Ledeckou. Oficiálně zveřejňují finanční prémie jen sjezdaři a klasičtí lyžaři, u ostatních se jedná o odhady.

 

17:16

 

17:25

Přední polské noviny dnes vyšly s prázdnou první stránkou. Snaží se tak apelovat na poslance Evropského parlamentu, aby schválili kontroverzní reformu ochrany autorských práv na internetu. Informuje o tom agentura AFP.

17:34

K opětovné poslanecké novele Starostů a nezávislých, podle níž by stát byl povinen vymáhat po svých úřednících škodu, kterou mu způsobili nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným postupem, zaujala dnes vláda negativní stanovisko. Uvedl to ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

17:43

Hranice, nad kterou se dlužníkům sráží peníze z výplaty bez omezení, se pro člověka bez rodiny od června zvedne z 16 072 Kč na 25 715 Kč. Kabinet schválil návrh vládního nařízení, které připravilo ministerstvo spravedlnosti. Novináře o tom po jednání vlády informoval ministr Jan Kněžínek (ANO).

17:46

Dekret, kterým Spojené státy uznávají svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami, podepsal dnes v Bílém domě americký prezident Donald Trump na úvod setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. 

17:50

Někteří hráči týmu Washington Capitals, který v zámořské NHL loni získal Stanley Cup, se nezúčastní audience u prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten je měl v Bílém domě přivítat právě jako poctu za výhru poháru.

17:59

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná. Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo udílet podlicence dalším výrobcům. Potvrdil to v pondělí pražský vrchní soud.

18:07

Justiční výbor Senátu Spojených států chce prošetřit postup ministerstva spravedlnosti při objasňování ruské role v amerických prezidentských volbách. Podle AP to prohlásil republikánský předseda tohoto výboru Lindsey Graham, který bude usilovat o předvolání ministra spravedlnosti Williama Barra.

18:15

Prodeje elektrokol letí po celém světě prudce vzhůru. Hodnota globálního trhu má letos dosáhnout sumy 6,9 miliardy dolarů (téměř 157 miliard korun), v příštích pěti letech se podle nejnovější studie Global Electric Bike Market dotkne hranice osmi miliard dolarů.

18:23

 

18:31

Lidé zatím letos poslali zhruba 100 žádostí o půjčky na bydlení pro mladé za 112 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za program odpovídá. Celkem je na letošek v tomto programu k dispozici zhruba miliarda korun.

18:40

Ceny ropy na světových trzích dnes zůstávají bez výraznějších změn. Obavy ze zpomalování růstu světové ekonomiky jsou totiž kompenzovány dohodou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek na trh i americkými sankcemi vůči Íránu a Venezuele.

18:49

Nápojářské skupině Kofola loni vzrostly tržby meziročně o 2,2 procenta na 7,12 miliardy korun. Provozní zisk EBIT jí stoupl o 15,3 procenta na 443,7 milionu korun a ukazatel EBITDA o 6,4 procenta na 1,01 miliardy korun. Kofola to oznámila v tiskové zprávě.

18:57

 

19:06

Bruneji začnou od dubna platit přísné zákony, které umožní trestat bičováním nebo smrtí ukamenováním stejnopohlavní vztahy. Upozornili na to aktivisté za lidská práva, kteří vyzývají tamní vládu, aby od změn v trestním zákoníku upustila. Napsala to dnes organizace Thomson Reuters Foundation.

19:13

V češtině vyšly další povídky anglického modernisty D. H. Lawrence. Dokazují, proč by byla škoda si jej pamatovat jen jako autora Milence lady Chatterleyové. Přečtěte si recenzi knihy.

19:22

Evropský výrobce letadel Airbus podepsal s čínskou společností China Aviation Supplies Holding Company dohodu o dodávce 290 letadel. S odvoláním na zdroje z Elysejského paláce to uvedla Reuters. Dohoda je součástí sady obchodních jednání během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě.

19:31

Ve věku 50 let zemřela akrobatická lyžařka Lina Čerjazovová, jediná sportovkyně Uzbekistánu, která kdy vybojovala medaili na zimních olympijských hrách. V roce 1994 v Lillehammeru vyhrála závod v akrobatických skocích, rok před tím se stala také mistryní světa.

19:39

Apple přichází se svojí verzí kreditních karet.

19:47

Několik stovek lidí, hlavně zástupců národnostních menšin, demonstrovalo v Paříži v naději, že se lidská práva objeví na pořadu návštěvy čínského vůdce Si Ťin-pchinga u francouzského prezidenta Macrona. Demonstranti podle AFP měli na transparentech "Spravedlnost pro Ujgury" či "Evropa je na straně Tibetu".

19:55

Čína se aktivně pokouší ovlivňovat globální média a umlčet tak své kritiky a šířit vlastní propagandu. Využívá k tomu celou řadu strategií včetně rozšiřování mezinárodního vysílání i infiltrace do zahraničních médií. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy organizace Reportéři bez hranic (RSF

20:10

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta, soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin, se rozhodl podat ústavní stížnost na dosavadní volby hlavy státu, neboť podle něj neproběhly zákonným způsobem. Harabin to dnes bez bližších podrobností napsal na sociální síti.

20:25

 

20:34

I na slovenská jatka roky putovaly pošlé, hnijící a nemocné krávy, než se po zpřísnění kontrol v důsledku skandálu s polským masem poměry změnily - a nemocné krávy berou jatka už jen od svých známých. Uvedl to dnes slovenský list Hospodárske noviny na svém webu.

20:49

 

21:03

Uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami ze strany Spojených států dnes odsoudily Sýrie, Rusko či Turecko. Generální tajemník OSN António Guterres ujistil, že na statusu Golanských výšin se nic nemění.

21:18

Možnost prodeje všech nebo některých z televizních stanic CME by mohla otevřít cestu pro údajné zájemce o její nejcennější stanici, kterou je TV Nova. V minulosti jejich seznam zahrnoval nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, několik dalších českých miliardářů a v Česku podnikající čínskou společnost CEFC.

21:32

Izraelská armáda dnes oznámila, že zahájila údery na cíle radikálního palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy. O několik hodin dříve raketa odpálená z Pásma Gazy zranila nedaleko Tel Avivu sedm lidí. Podle palestinských zdrojů byl mezi zasaženými cíli i úřad šéfa Hamásu Ismáíla Haníji.

21:47

 

22:02

Tenistka Petra Kvitová porazila Francouzku Caroline Garciaovou 6:3, 6:3 a po dvacátém vítězném zápase v sezoně prošla na turnaji v Miami do čtvrtfinále. Třetí nasazená Češka dokázala nadějně rozehraný duel dotáhnout navzdory přerušení kvůli dešti v závěru druhé sady.

22:32

Premiér Andrej Babiš chce s vicepremiérem Janem Hamáčkem pozvat šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje na schůzku kvůli tendru na mýtný systém. Lídři koaličních stran budou chtít od předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže chtít slyšet vysvětlení někdejšího postupu při zadání zakázky firmě Kapsch.

22:48

 

23:01

Michael Avenatti, který se stal známým jako právní zástupce pornoherečky Stormy Daniels v jejím sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, čelí obviněním z vydírání oděvní společnosti Nike a z bankovních podvodů. Podle losangeleské prokuratury byl právník zadržen dnes v New Yorku.

23:17

Brazilský soud dnes nařídil propustit z vazby exprezidenta Michela Temera, který byl zadržen minulý čtvrtek kvůli obviněním z korupce. Obvinění proti bývalé hlavě státu však přetrvávají, informovala Reuters. Soudce federálního soudu rozhodl, že uvalení vazby na Temera je neopodstatněné.

23:32

Evropský parlament se zabýval zprávou skupiny europoslanců, která loni navštívila Slovensko kvůli vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky. Dokument konstatuje, že v zemi přetrvávají obavy z korupce, která podkopává principy právního státu, a upozorňuje na dlouhodobé problémy s nezávislostí justice.

23:47

Írán po desetiletích sucha zasáhly nečekané povodně, které si zatím vyžádaly 19 životů.

 

06:38

Dolní komora britského parlamentu v pondělí v rámci procesu brexitu uštědřila vládě další porážku, když si vynutila možnost projednat ve středu nevládní, poslanecké návrhy ohledně podoby britského odchodu z Evropské unie.

06:56

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador požádal Španělsko a Vatikán o omluvu za dobytí Ameriky před pěti stoletími, které nazval invazí doprovázenou mnoha zločiny. Prezident oznámil, že poslal dopis španělskému králi Felipovi VI. a papeži Františkovi.

07:09

 

07:22

Francouzský prezident Emmanuel Macron, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, německá kancléřka Angela Merkelová a čínský prezident Si Ťin-pching se dnes setkají v Elysejském paláci, aby jednali o obchodu, investicích, životním prostředí, klimatu i světovém pořádku.

07:36

Velkou část Venezuely zasáhl druhý velký výpadek elektřiny v tomto měsíci. Podle sociálních sítí bylo bez proudu 16 z 23 států v zemi. Ministr pro informace Jorge Rodríguez prohlásil, že výpadek způsobil útok na hlavní vodní elektrárnu na přehradě Guri.

07:49

 

08:02

Ambiciózní plán vybudovat ve středočeských Vodochodech mezinárodní letiště pro nízkonákladové aerolinky ohlásila finanční skupina Penta už před devíti lety. Projekt, jehož náklady odhadla na čtyři miliardy korun, se jí ale zatím dokončit nepovedlo. Nyní to vypadá, že konkurenci ruzyňskému letišti by mohla zrealizovat čínská státní skupina Citic Europe.

08:15

Lidé hledají v kokainu štěstí, jedou ale na dluh, pocit energie si jen půjčují a pak nejsou schopní v normálním životě fungovat, popisuje adiktolog a psychoterapeut Aleš Kuda. Obliba kokainu v Česku stoupá.

 

08:29

Globální emise oxidu uhličitého (CO2) související s energií loni stouply o 1,7 procenta na rekordních 33,1 miliardy tun. Důvodem byla zvýšená poptávka po energii a používání uhlí, hlavně v Asii. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Růst emisí pak byl nejvyšší od roku 2013.

08:43

 

08:56

Rozpočtový deficit francouzského veřejného sektoru v loňském roce činil 2,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To představuje pokles z předloňských 2,8 procenta a nejnižší úroveň od roku 2006. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů francouzského statistického úřadu INSEE.

09:10

Po vyhazovu z ODS čeká Václava Klause mladšího také nucený odchod z čela školského výboru Poslanecké sněmovny, kterému předsedá od voleb v předloňském roce. Několik členů výboru sdělilo HN, že pokud se v úterý ODS rozhodne navrhnout nového šéfa, budou hlasovat pro Klausovo odvolání.

09:17

Češi nejraději podnikají sami bez společníků. Dvě třetiny obchodních společností v Česku mají pouze jednoho vlastníka. Trendem posledních let je rostoucí individualizace a postupný nárůst počtu společností, které mají pouze jednoho majitele. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

09:24

Možná je sledují i vaše děti - streameři. V přímém přenosu vysílají, jak hrají počítačové hry a baví se u toho se svými diváky. Plusy i mínusy streamingu hledal editor sociálních médií Honza Hrušovský. Sledujte jeho Asociál.

 

09:39

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 10,1 procenta na 3,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14 miliard korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1600 korun, uvedla dnes v pozvánce na valnou hromadu. Za rok 2017 akcionáři získali 1080 korun.

09:44

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahují na několika místech včetně Prahy. Plánovány jsou i prohlídky v jedné advokátní kanceláři, uvedla Česká televize (ČT). Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej řekl, že policisté provádí úkony trestního řízení, bližší informace nesdělil.

09:51

Šest výborů Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu vyzvalo ministra spravedlnosti Williama Barra, aby do 2. dubna parlamentu předal plný text zprávy vyšetřovatele Roberta Muellera o ruském vlivu na americké prezidentské volby. Žádají rovněž o předání všech doprovodných dokumentů a shromážděných důkazů.

10:04

 

10:19

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies se dohodl, že zaplatí 3,1 miliardy dolarů (přes 70 miliard korun) za převzetí konkurenta Careem, který působí na Blízkém východě. Oznámily to dnes firmy. Potvrdily tak dřívější informace médií.

10:32

 

10:45

První pracovní tým složený čistě z žen v pátek z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru nevystoupí. Americká vesmírná agentura NASA na svém webu informovala, že musela od tohoto záměru ustoupit mimo jiné kvůli tomu, že na stanici nejsou vhodné skafandry pro výstup obou žen najednou.

10:58

Izrael dnes nechal uzavřené školy v komunitách poblíž palestinského Pásma Gazy a v této oblasti stejně jako ve středním a severním Izraeli byly otevřeny kryty pro případ dalších bojů. V pondělí palestinská raketa zranila v Izraeli sedm lidí a izraelská armáda pak provedla odvetný útok na Pásmo Gazy.

11:12

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes znovu důrazně kritizoval migrační pakt OSN, který v lednu schválilo 152 států. Tento pakt je spíše o řízení migrace než o jejím zastavení, řekl šéf maďarské diplomacie ve veřejnoprávní televizi. OSN podle něj jedná, jako kdyby neexistovala žádná bezpečnostní rizika.

11:26

 

11:41

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dal pokyn ministerstvu obrany, aby si vojáci připomněli 55. výročí vojenského převratu. Pučem, který svrhl levicového prezidenta, začaly dvě dvě dekády vojenských vlád. Během nich skončily tisíce politických oponentů režimu ve vězení a přes 400 lidí represe režimu nepřežilo.

11:54

Češi nadále velmi věří bankám. Oproti loňskému roku se důvěra klientů v tuzemský bankovní sektor dokonce ještě mírně vylepšila. Potvrzuje to pravidelný průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci, který se uskutečnil v lednu a v únoru.

12:09

Realitní skupina CPI Property Group, jejímž většinovým akcionářem je podnikatel Radovan Vítek, získala tříletý provozní úvěr na 510 milionů eur (13,1 miliardy korun). Na novém úvěru se podílelo 11 mezinárodních a regionálních bank. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě.

12:23

 

12:35

Výroba surové oceli v Česku se loni zvýšila o desetinu na téměř pět milionů tun. Na setkání s novináři to dnes uvedli zástupci Ocelářské unie. Dařilo se podle nich mimo jiné výrobcům trubek, kteří jich vyrobili přes půl milionu tun. Meziročně vzrostl také vývoz oceli z ČR, rostl však i dovoz, který byl rekordní, uvedli oceláři.

12:42

Praha letos vloží do rozvoje cyklodopravy přes 100 milionů korun, což je o něco více než v loňském roce. Peníze půjdou na vybudování nových cest pro cyklisty či instalaci stojanů na kola. Město bude také jednat o rozšíření možnosti převážet kola v tramvajích.

12:49

Evropská komise nyní analyzuje materiál získaný v rámci rozsáhlého auditu, který od ledna prováděla v České republice. Tři generální ředitelství EK komise prověřovala na českých úřadech předcházení střetu zájmů při přerozdělování evropských dotací. Důvodem bylo podezření unijních úřadů, že premiér Babiš může být ve střetu zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert.

Andrej Babiš

12:54

Evropští poslanci dnes podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Chtějí ale, aby členské státy Evropské unie svůj postup koordinovaly, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu. S ukončením seřizování hodinek každého půl roku musí nakonec souhlasit i členské země.

12:56

Europoslanci schválili směrnici regulující užívání děl na internetu. Nová směrnice, která reaguje na užívání děl v digitálním prostředí, má potenciál výrazně změnit podmínky, za kterých bude dostupná hudba, filmy či zpravodajství skrze velké internetové firmy, jako je Facebook či Google, pod nějž vedle vyhledávače spadá i server YouTube.

13:08

Více než polovina (54 procent) evropských firem čelila v uplynulých dvou letech kybernetickému útoku. Mezi nejčastější následky takových incidentů patřily výpadky služeb, narušení ochrany dat nebo jejich ztráta. Vyplývá to ze studie antivirové firmy Kaspersky Lab.

13:18

Ruské ministerstvo zahraničí navrhlo českému velvyslanci v Moskvě uspořádat co nejdřív nové kolo konzultací o problémech kolem nájmu nemovitostí v Praze. Napsala to dnes agentura TASS s odvoláním na komentář ministerstva zveřejněný v Moskvě. S velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou ruští diplomaté o problému hovořili už minulý týden ve středu.

13:21

 

13:32

Odsunutí termínu pro zrušení karenční doby v souvislosti se spuštěním elektronických neschopenek by ČSSD považovala za porušení koaliční smlouvy. Novinářům to dnes řekl první místopředseda ČSSD Roman Onderka. O odklad z letošního léta na začátek příštího roku usilují zaměstnavatelé, odbory jsou proti.

13:40

Tisíce Syřanů dnes v několika městech protestovaly proti uznání izraelské svrchovanosti nad syrskými Golanskými výšinami. V pondělí tak učinil podpisem dekretu americký prezident Donald Trump. Kromě Izraele ostatní státy tento krok považují za porušení mezinárodního práva.

13:49

Na trasu mezi pražskou Palmovkou a Letňany ve středu vyrazí bateriový trolejbus. Dopravní podnik Praha si ho pronajal na testování od plzeňské Škody Transportation. Zkušební provoz by měl ověřit, zda je tento typ dopravního prostředku cestou ke snížení emisí z veřejné dopravy, aniž by bylo nutné stavět kompletní trolejové vedení na všech linkách.

 

14:01

Kampaň Spojených států namířená proti čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei má pouze malý dopad na tržby podniku. Uvedl to podle agentury Reuters předseda firmy Eric Sü. Zároveň označil za nepravděpodobné, že by mnoho zemí následovalo USA ve vyloučení podniku z budování mobilních sítí nové generace.

14:13

Černohorská policie dnes ve spolupráci s policisty v sousedních zemích rozbila zločineckou organizaci, která se zabývala pašováním migrantů. Zatčeno bylo celkem 19 lidí, ale je možné, že do vazby poputují další osoby, neboť akce ještě pokračuje, informoval list Vijesti s odvoláním na zdroj z vedení policie.

14:25

Při nočním útoku v severosyrském městě Manbidž přišlo o život sedm členů kurdsko-arabské koalice (SDF), která s podporou americké armády bojovala proti teroristům na severu a východě Sýrie. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale zdroje se shodují, že útočníky mohli být členové Islámského státu.

14:29

Krajský soud v Brně dnes uznal Radima Žondru vinným z napadení tenistky Petry Kvitové a za těžké ublížení na zdraví a porušení domovní svobody ho potrestal osmi lety vězení. Soud zároveň zrušil předchozí rozsudek z jiného případu, kterým soud poslal Žondru do vězení na 2,5 roku. Muž vinu popírá.

14:38

 

14:51

Třem milionům občanů zemí Evropské unie, kteří žijí v Británii, hrozí po brexitu právní nejistota. Ve své zprávě na to dnes upozornila komise složená ze členů obou komor britského parlamentu. Unijní občané včetně Čechů by mohli přijít o práva v oblasti sociálního zabezpečení či bydlení.

15:02

Náklady nákladních dopravců na mýto a pohonné hmoty v Česku patří k nejnižším v Evropě. Těžké kamiony na tuzemských dálnicích zaplatí za mýto a naftu v průměru 46,50 eura (zhruba 1195 korun) na 100 kilometrů. Například ve všech sousedních státech jsou náklady vyšší. I proto zahraniční dopravci využívají Českou republiku jako tranzitní zemi.

15:14

O recipročně vyrovnaný obchod mezi Čínou a evropskými zeměmi se dnes v Paříži mimo jiné zasazovali francouzský prezident Macron, předseda Evropské komise Juncker a německá kancléřka Merkelová při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Nejvýznamnější vedoucí politici EU se snažili prezentovat Evropu jako jednotnou v hlavních světových otázkách.

15:25

 

15:37

Česká republika dnes k půlnoci ukončí povinné kontroly polského hovězího masa. Příjemci masa tak nebudou muset od středy dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, když testy dělali na své náklady. Polsko poskytlo ČR záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo maso ze skotu nevhodného pro lidskou spotřebu

15:48

Kamkoli se hnete, slyšíte otázku "Je tu free wi-fi? Jaký je heslo?" Objevují se lavičky s wi-fi a čekárny na autobus či tramvaj, které jsou on-line, metro se snaží "být napojené" po celou dobu, co drncá pod zemí. Možná se blíží doba, kdy některé moderní státy zavedou newifi neděli, kdy se prostě na den síť vypne, abychom se rozhlédli okolo sebe, píše v komentáři Martin Fendrych.

15:59

Slovenský premiér a místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini prozatím vyloučil konání předčasných parlamentních voleb, jejichž vypsání po sporech mezi koaličními stranami poprvé veřejně připustil minulý týden.

16:08

Členky redakce vatikánského časopisu pro ženy, který vychází jako měsíčník novin L'Osservatore Romano, podaly hromadnou výpověď. Zdůvodnily ji tím, že se je vedení deníku snaží zdiskreditovat a "dostat je pod kontrolu mužů". Tyto snahy se podle redaktorek zintenzivnily poté, co letos napsaly o sexuálním zneužívání jeptišek kněžími.

16:19

Hrubý plat učitelů v loňském roce vzrostl na 35 089 korun. Proti roku 2017 si kantoři polepšili zhruba o 11 procent, což je nejrychlejší tempo růstu za poslední roky. Za posledních pět let jim hrubá částka na výplatních páskách stoupla přibližně o 31 procent. Vyplývá to ze statistiky ministerstva školství. Průměrná mzda v Česku loni stoupla o 8,1 procenta na 31 885 korun hrubého měsíčně.

Třída, ilustrační foto

16:26

Rozpočtový deficit portugalského veřejného sektoru se v loňském roce prudce snížil na 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských tří procent. Je tak na nejnižší úrovni od roku 1974, kdy byla v zemi zavedena demokracie.

16:38

Retrospektivní výstava s názvem Kája Saudek Od Aut po Ženy chce nabídnout tematický i časový průřez tvorbou kreslíře a nejznámějšího představitele českého komiksu. Od středy bude přístupná v pražském Tančícím domě.

16:49

V souvislosti s teroristickým útokem na mešity na Novém Zélandu dnes v Rakousku prohledali byt mluvčího krajně pravicové skupiny Identitární hnutí Rakouska (IBÖ). Třicetiletý Martin Sellner čelí podezření z členství v teroristické organizaci. Od pachatele atentátů z Christchurche přijal pro svou organizaci velký finanční dar.

16:59

Řidiči v Česku si možná budou pořizovat pro jízdu na dálnicích elektronické známky, nynější papírové dálniční kupony úplně skončí. Poplatky budou motoristé hradit elektronicky, elektronická bude i kontrola. Zavedení elektronických kuponů od roku 2021 předpokládá vládní návrh, který v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní jej posoudí hospodářský výbor.

jarvis_5c65c991498e678d7b122eaa.jpeg

17:07

Salmonelózou ve zlínské krajské nemocnici onemocnělo podle posledních informací 68 lidí, 38 pacientů a 30 zaměstnanců. Všichni jedli 14. března stejný oběd, kuřecí maso s rýží. Ve zbylých mražených kuřecích stehnech však salmonela nebyla.

17:19

Osm sdílených osobních aut označovaných Karkulka, která v Plzni provozují Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP), ujelo za půl roku 50 tisíc kilometrů. Nejvíce v březnu, kdy to bude 10 tisíc km. Nové červené vozy Ford KA+ a Ford Focus combi, které využívají hlavně Plzeňané k cestám po městě i mimo něj, už mají 420 registrovaných uživatelů.

17:28

Z ulic Prahy 5 definitivně zmizí kritizované betonové květníky, které radnice rozmístila po městské části v roce 2012 v rámci nepovedeného projektu pro zlepšení životního prostředí. Větší část z celkem 239 truhlíků si rozebraly čtyři firmy a jedna fyzická osoba, jejich darování za odvoz dnes potvrdili zastupitelé městské části.

17:39

BESIP: Loni zemřelo na českých silnicích 38 cyklistů, dalších 396 se těžce zranilo a přes tři tisíce lidí utrpělo při jízdě na kole lehká zranění. Helmu přitom nepoužilo 79 procent usmrcených a zhruba dvě třetiny těžce i lehce zraněných cyklistů.

Pardubice, Tesco, cyklista

17:48

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO). Obvinění si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout doplnění vyšetřování.

Farma Čapí hnízdo.

 

17:59

Evropský parlament dnes schválil nová pravidla, jejichž cílem je zvýšit ochranu spotřebitelů, kteří nakupují přes internet v jiné členské zemi, a pomoci firmám rozšířit internetový prodej. Nová úprava, kterou ještě musí schválit členské státy, se týká především poskytování digitálního obsahu a digitálních služeb, což je například streaming hudby, hry, cloudové služby či on-line videa.

18:05

Disciplinární komise hokejové extraligy bude řešit slovní napadení rozhodčích majitelem klubu HC Vítkovice Ridera Alešem Pavlíkem po pondělním čtvrtém utkání čtvrtfinále s Třincem. Ostravané prohráli doma 2:5 a v sérii podlehli 0:4 na zápasy. Pavlík, který je zároveň prezidentem Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, podle oficiálního zápisu o utkání prohlásil, že je sudí Jan Hribik zkorumpovaný.

18:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje, o které žádal.

18:26

Až pětina licencí k softwaru v českých firmách nemá žádné využití. Nadměrný počet licencí drží 75 procent tuzemských podniků. Možnost jejich odprodeje řeší jen malé procento z nich. Vyplývá to z údajů společnosti SoftwarePro.

18:38

Odvolací soud v Bělehradě dnes zrušil rozsudek, jímž byla loni vdova po bývalém srbském a jugoslávském prezidentovi Slobodanu Miloševičovi v nepřítomnosti odsouzena k ročnímu vězení. Proces týkající se údajných podvodů Mirjany Markovičové se státními nemovitostmi se bude opakovat.

18:49

Jiří "Andrej" Zídek bude v srpnu jako první Čech uveden do basketbalové Síně slávy FIBA. Stejné pocty se dočká i slovenská trenérka žen USK Praha Natália Hejková. Slavnostní ceremoniál se uskuteční během mistrovství světa mužů v Číně, na které se poprvé v historii probojovala i samostatná česká reprezentace.

18:59

Do konce června letošního roku by měly všechny státy Evropské unie dokončit na národní úrovni zhodnocení rizik souvisejících s infrastrukturou pro mobilní sítě páté generace (5G). Uvedla to dnes Evropská komise s tím, že země bloku mají právo vyřadit ze svých trhů společnosti také z důvodů souvisejících s národní bezpečností.

19:06

Norský konglomerát Norsk Hydro, který před týdnem napadli hackeři, může kvůli útoku přijít o více než 40 milionů dolarů (913 milionů Kč). Útok paralyzoval část aktivit společnosti a podle jejích odhadů uvedení IT systémů do původního stavu potrvá minimálně týdny.

19:12

Šéf alžírské armády dnes vyzval k zahájení ústavní procedury, na jejímž konci by bylo prohlášení prezidenta Butefliky za zdravotně nezpůsobilého k výkonu funkce. Dvaaosmdesátiletý Buteflika, který stojí v čele státu od roku 1999, čelí už více než měsíc bezprecedentnímu tlaku na odstoupení. Po celé zemi se konají velké demonstrace.

19:23

Fotbalový obránce Gerard Piqué musel během přípravného zápasu v dresu Katalánska proti Venezuele upozornit fanoušky, aby přestali skandovat protišpanělská hesla. Dvaatřicetiletý hráč Barcelony podporuje právo domovského regionu rozhodnout se o své budoucnosti. O nezávislosti Katalánska však nikdy nehovořil.

19:38
19:45

Koruna dnes znovu stagnovala vůči euru na 25,75 Kč/EUR. Česká měna vyčkává před čtvrtečním zasedáním bankovní rady ČNB. Podle analytiků je zvýšení úrokových sazeb nejisté. K dolaru dnes koruna oslabila o deset haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,82 Kč/USD.

19:58

Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,18 procenta na 1074,35 bodu. Ztráty burzy mírnilo posílení akcií tabákové firmy Philip Morris ČR, která dnes zveřejnila údaje o růstu svého zisku za minulý rok. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

20:15
20:31

Čínský výrobce komunikační techniky Huawei Technologies dnes v Paříži představil očekávané nové modely chytrých telefonů řady P30, které kladou důraz na fotografické funkce.

20:46

Česká fotbalová reprezentace do 19 let v posledním zápase závěrečné části kvalifikace v Loughborough porazila 3:1 Řecko a po roční pauze se opět představí na mistrovství Evropy. K postupu jí pomohla také ztráta domácí Anglie, která remizovala 2:2 s Dánskem.

21:00
21:16

Útoky proti Židům? Antisemitismus se stal módou, kolektivní paměť slábne, říká Kraus:

 

 

21:35
21:48

Švédská banka Swedbank zjistila závažná porušení pravidel ohledně praní špinavých peněz ve své estonské pobočce Swedbank Estonia. S odvoláním na interní zprávu banky, jejíž kopii má k dispozici, o tom informovala televize SVT.

22:03

Tisíce Syřanů dnes v několika městech protestovaly proti uznání izraelské svrchovanosti nad syrskými Golanskými výšinami. V pondělí tak učinil podpisem dekretu americký prezident Donald Trump. Kromě Izraele ostatní státy tento krok považují za porušení mezinárodního práva.

22:16

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty dnes nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem. Kauza bude mít ještě soudní dohru.

22:31

Německé aerolinky Lufthansa hodlají koupit do své flotily trojciferný počet stojů. Zvažují jak letouny 737 MAX společnosti Boeing, tak A320neo od Airbusu.

22:42

Inspektoři Evropské komise začali kontrolovat polská jatka. Audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež, oznámila dnes zástupkyně hlavního veterinárního lékaře Katarzyna Piskorzová. Podle televize Polsat dodala, že jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.

Zkažené maso zákazník pozná, polská jatka jsou horší než česká, říká veterinář.

22:58

Za porušení ústavy považuje šéf venezuelské opozice Juan Guaidó skutečnost, že dvě ruská vojenská letadla přepravila do země stovku vojáků a 35 tun materiálu. Za dočasnou hlavu státu Guidóa uznalo na padesát států včetně USA.

23:15

Turecké a ruské síly poprvé uskutečnily společné hlídky v severosyrském regionu Tall Rifaat, který ovládají převážně Kurdové. Oznámilo to dnes turecké ministerstvo obrany. Společné hlídky mají v oblasti mimo jiné zajistit klid zbraní a stabilitu.

23:30

Čeští fotbalisté nepřekvapili a v přátelském utkání podlehli Brazílii 1:3.

23:45

Diplomaté zemí Evropské unie se dnes předběžně dohodli na půlročním prodloužení protipašerácké unijní operace Sophia ve Středomoří; nasazení lodí bude ale pozastaveno a důraz bude kladen na letecký průzkum a podporu libyjské pobřežní stráže.

23:59

S několika ohnisky požárů v severním Portugalsku dnes bojovaly stovky hasičů. Jejich úsilí komplikoval silný vítr a nebývale vysoké teploty. Nynější počasí podle agentury Reuters připomíná tragický rok 2017, kdy v důsledku obrovského požáru zahynulo přes 60 lidí.

06:49

ČR v úterý o půlnoci ukončila plošné kontroly polského hovězího masa. Příjemci masa tak nemusí ode dneška dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Polsko podle státu přijalo dostatečná opatření. Státní správa ale upozorňuje, že i nadále budou veterináři se zvýšenou intenzitou dovozce kontrolovat.

06:59

Jsme ve ztrátě, která se může ještě výrazně prohloubit, místo toho, aby byla pošta efektivní, hledala, co všechno se dá prodávat a nabízet, říká generální ředitel České pošty Roman Knap. Od července by mělo být možné platit na všech pobočkách kartou. Je to neuvěřitelné, přitom stačilo začít jednat s bankou, vysvětluje Knap.

 

07:15

Proces odchodu Británie z Evropské unie dnes přinese na britské politické scéně další historický moment. Odpolední agendu Dolní sněmovny poprvé za nejméně 100 let určí řadoví poslanci a následně se bude debatovat a hlasovat o jejich návrzích ohledně vyústění brexitu. Zákonodárci budou moci vyjádřit podporu vícero variantám a výsledek jejich hlasování by měl být známý po 22:00 SEČ.

07:28

Damašek v úterý požádal kvůli svrchovanosti nad syrskými Golanskými výšinami o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal dekret, kterým Spojené státy uznávají svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami.

07:43

Tenistka Petra Kvitová vypadla v Miami ve čtvrtfinále a přišla o možnost stát se po turnaji světovou jedničkou. Turnajová trojka prohrála v utkání přerušeném deštěm s Australankou Ashleigh Bartyovou 6:7, 6:3 a 2:6.

Petra Kvitová vypadla na čtvrtfinále v Miami.

07:58

Boeing 737 MAX 8 americké letecké společnosti Southwest Airlines musel v úterý kvůli problému s motory nouzově přistát na mezinárodním letišti v Orlandu na Floridě. Letoun bez pasažérů původně směřoval na letiště Victorville v Kalifornii. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americký Federální úřad pro letectví (FAA).

08:12

Viceprezident USA Mike Pence v úterý jménem administrativy Donalda Trumpa vyhlásil cíl dostat do pěti let Američany zpět na Měsíc. Za tímto účelem má Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nasadit "veškeré dostupné prostředky". Informovala o tom agentura AP.

08:25

 

08:38

Energetická společnost ČEZ v příštím roce odstaví uhelné elektrárny o instalovaném výkonu přesahujícím jeden gigawatt. Půjde o největší odstavení uhelných bloků v historii firmy. Nahradit je mají ekologičtější zdroje, řekl deníku E15 ředitel firmy Daniel Beneš. Z celkového množství elektřiny, které ročně vyrobí, přijde ČEZ odstávkou zhruba o pět procent.

08:50

Únorové přepadení severokorejské ambasády v Madridu zosnovala skupina disidentů Cheollima Civil Defense (CCD), která se snaží svrhnout režim severokorejského diktátora Kim Čong-una. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření na webu skupiny. CCD dále tvrdí, že nešlo o útok a že skupina byla pozvána. Zdůraznila, že do incidentu nebyla zapojena žádná vláda.

09:01

 

09:12

Basketbalista Tomáš Satoranský vyrovnal v úterním utkání NBA jedenácti asistencemi své osobní maximum, Washingtonu ale k úspěchu na palubovce Los Angeles Lakers nepomohl. Jeho tým prohrál 106:124, o teoretickou naději na účast play off přesto ještě nepřišel. Sedm zápasů před koncem základní části však ztrácí ve Východní konferenci na osmé místo Orlanda sedm vítězství.

09:23

Lobbista Roman Janoušek opět neuspěl se žádostí o prominutí zbytku trestu vězení. Žádost byla zamítnuta, sdělila dnes ČTK mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Rozhodnutí o zamítnutí žádosti není pravomocné, odsouzený si může podat stížnost. Z trestu 4,5 roku za úmyslné sražení ženy autem zatím Janoušek strávil za mřížemi zhruba rok a čtvrt, poté mu byl přerušen ze zdravotních důvodů.

09:34

Francouzská automobilka Renault hodlá během 12 měsíců obnovit jednání o fúzi s japonským partnerem Nissan Motor. Následně chce usilovat o převzetí další automobilky, mezi preferované cíle patří italsko-americká skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Informoval o tom dnes list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s plány francouzského podniku.

09:44

Zemřel malíř a autor šitých koláží Josef Hampl, bylo mu 86 let. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny. Dílo světově známého autora originální techniky šitých koláží je zastoupeno v mnoha zahraničních sbírkách. Výtvarník, který patří k zakladatelům českého abstraktního umění, zemřel v pondělí 25. března.

09:53
10:11

Indie sestřelila z oběžné dráhy kolem Země satelit a úspěšně tak vyzkoušela nový obranný systém. Oznámil to dnes v televizním projevu předseda indické vlády Naréndra Módí. Indie, jež vlastní jaderné zbraně, je po Číně, Rusku a USA teprve čtvrtým státem, kterému se to podařilo.

10:21

Pražský vrchní soud dnes pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Případ se stal před šesti lety, krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky, a na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu. Lukáš Nečesaný.

10:30

Skupina Veolia Energie ČR, která patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny, investovala loni do ekologických opatření více než 600 milionů korun. Významně díky tomu snížila emise z výroby tepla a elektřiny. Nejvýrazněji, téměř o čtvrtinu, klesly emise oxidů dusíku. 

10:49

Desetitisíce lidí demonstrovaly v centru ingušské metropole Magasu proti novele zákona o referendu, která umožňuje měnit hranice ruské severokavkazské republiky bez lidového hlasování. Podle místních médií na mítink v centru města dorazily v úterý zástupy lidí, kteří se po skončení akce odmítli rozejít a několik tisíc jich na náměstí nocovalo.

10:59
11:08

Novým šéfem tuzemské pobočky přepravní společnosti Bolt (dříve Taxify) se stal Jakub Dvořák. Ve funkci nahradí Romana Sysla, který se posunul na pozici regionálního manažera společnosti pro střední Evropu. Firma o tom dnes informovala ČTK. 

11:16

Evropský parlament by navzdory řadě nesouhlasných názorů měl umožnit Británii účast v květnových volbách do Evropského parlamentu. Europoslancům to dnes řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Brusel by podle něho neměl zradit rostoucí počet Britů, kteří si přejí setrvání své země v EU či nové referendum.

11:24

Mosambické úřady dnes potvrdily pět případů cholery a přes 2700 lidí s akutním průjmem, který může být příznakem cholery. Země se vzpamatovává z úderu cyklónu Idai, kterým je v zemi postiženo 1,8 milionu lidí. Světová zdravotnická organizace chce v příštích deseti dnech poslat do této východoafrické země 900 000 vakcín proti choleře.

11:32
11:40

V Číně se v kinech promítá cenzurovaná verze úspěšného oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Informovala o tom agentura AP, podle níž se ale tamním návštěvníkům kin nelíbí, že ze snímku, který je vyprávěním o životě zemřelého frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho, jsou vynechány zmínky o jeho sexualitě.

11:48

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani zrušil dnešní plánované hlasování o nových pravidlech pro vysílání pracovníků v mezinárodní silniční dopravě. K takzvanému silničnímu balíčku, který je klíčový pro české dopravce a který rozděluje členské země EU, totiž přišlo kolem 1600 pozměňovacích návrhů. 

11:55

Legendární Fiat 128 je v Česku stále oblíbený. I když uplynulo 34 let od ukončení výroby, je v tuzemsku registrováno více než 1200 vozů. Jejich průměrné stáří je 47 let. Vyplývá to z údajů registru vozidel.

jarvis_592583ed498ea3cb3ab6558c.jpeg

12:02

Soud v litevském Vilniusu dnes odsoudil v nepřítomnosti k deseti letům vězení bývalého sovětského ministra obrany Dmitrije Jazova za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Dopustil se jich údajně v lednu 1991, kdy při útoku sovětských vojáků proti vilniuskému televiznímu centru zahynulo 14 lidí. Incident tehdy urychlil proces rozpadu Sovětského svazu.

12:10

Rakouská policie zadržela ve Vídni Iráčana, kterého podezřívá ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Informovala o tom dnes agentura APA. Podle státního zastupitelství nepřišel nikdo o život jen díky technické chybě.

12:17

Ústavní soud (ÚS) začal veřejně projednávat výhrady skupiny poslanců k zákonné úpravě uchovávání provozních a lokalizačních údajů o telefonní a elektronické komunikaci. 

12:25
12:30

Volební místnosti při květnových volbách do Evropského parlamentu se v Česku uzavřou tradičně v sobotu dvě hodiny po poledni, kdy začne sčítání hlasů, na výsledky si ale lidé budou muset počkat do následujícího pozdního večera. 

12:38

Britské podniky v době rostoucí nejistoty kolem odchodu země z Evropské unie výrazně omezily plány na příjímání nových zaměstnanců a investice. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu Konfederace pro nábor pracovníků a zaměstnanost (REC), který se uskutečnil v období od 11. prosince do 21. února.

12:46

Německá automobilka Volkswagen se spojí s americkým koncernem Amazon, aby zvýšila produktivitu svých továren. Dosáhnout toho hodlá lepším propojením výrobních dat za pomoci cloudové technologie Amazonu. Firmy to uvedly ve svém dnešním společném prohlášení, z nějž cituje agentura Reuters.jarvis_5c10e7f0498e6a73a16f5669.jpeg

12:53

Pražská teplárenská (PTAS) investuje letos 20 až 30 milionů korun do ekologizace zdroje TMA3 v areálu malešické teplárny, který spaluje zemní plyn. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Firma vymění nynější plynové hořáky za nízkoemisní a upraví přívod plynu a vzduchu k hořákům. 

13:01

Česká republika již není pro investory nejatraktivnější zemí v regionu střední a východní Evropy. Po třech letech ji na špici 15 zemí vystřídalo Estonsko. Česko skončilo druhé před Polskem. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, který zjišťuje náladu mezi investory a manažery. 

13:10

Bývalý šéf mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-wej, jehož zmizení loni v září vyvolalo velký rozruch, bude v Číně stíhán za korupci. Podle agentury Reuters to dnes oznámila disciplinární komise vládnoucí komunistické strany.Bývalý šéf mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-wej bude v Číně stíhán za korupci.

13:19

Věcný záměr stavebního zákona, jehož hlavním cílem je urychlení povolování staveb, je uspěchaný a celkově není dobře připravený. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) Pavel Křeček. 

13:27

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos začne s instalací zabezpečovacího systému ETCS na dalších pěti tratích. Náklady by se měly vyšplhat na 2,47 miliardy korun. Systém je v současnosti připraven v úseku Kolín - Břeclav, dopravci ho však zatím nevyužívají, informovala dnes ČTK správa železnic. 

13:35
13:44

České dráhy (ČD) letos umožní přepravu jízdních kol téměř ve všech ze svých více než 7000 spojů. Ve většině z nich si je budou moci cestující vzít jako spoluzavazadlo, v dalších je dopravce bude převážet ve speciálních vagonech. Státní dopravce to dnes oznámil ČTK v tiskové zprávě. 

13:52

Část učitelů zřejmě přijde ve čtvrtek do školy v černém oblečení na protest proti současnému stavu školství. Akcí Vidíme to černě, která se uskuteční u příležitosti Dne učitelů, chtějí upozornit na svou nespokojenost s financováním a různými opatřeními ve školství. 

13:59

Slovensko od května pod hrozbou pokut až na výjimky zakáže veřejnosti nosit uniformy, které používají slovenští vojáci. Novelu příslušného zákona dnes schválil parlament.

14:08

Česko podporuje společnou evropskou pozici i příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které považují Golanské výšiny za okupované území. Nebude svými kroky porušovat tyto rezoluce ani mezinárodní právo, řekl dnes na dotaz ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministr zahraničí Tomáš Petříček (vpravo) a libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil.

 

14:17

Ministerstvo zemědělství získá právo upravit těžbu dřeva v lesích a zalesňování, jestliže to bude nutné kvůli minimalizaci škod při kůrovcové kalamitě. Nové pravomoci mu přinese možná ještě do konce března novela lesního zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. 

14:24

Evropská centrální banka (ECB) je připravena podniknout další kroky na podporu ekonomiky eurozóny, pokud dojde k neočekávanému zhoršení hospodářských vyhlídek. Uvedl to dnes šéf ECB Mario Draghi. Upozornil, že ekonomika eurozóny nyní čelí nejistotě kvůli vývoji světového obchodu, zatímco domácí poptávka zůstává silná.

14:33

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal ratifikační listiny ke smlouvě mezi Českem a Ghanou o zamezení dvojímu zdanění. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mezi ČR a Ghanou se do nynějška žádná taková smlouva neuplatňuje.

14:42
14:50

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dali firmě Bezzy Group pokutu 167 500 korun kvůli ohrožení životního prostředí v lesích. Firma podle inspekce nezalesnila plochu s rozlohou 0,77 hektaru u Chlumu na Žďársku, kde bylo dřevo vytěženo před pěti lety. 

14:59

Indonéská policie rozbila zločineckou skupinu, která ilegálně obchodovala s varany komodskými, největšími žijícími ještěry na světě, ale i s dalšími ohroženými zvířaty, včetně ptáků nebo divokých koček. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na policejního komisaře provincie Východní Jáva Ripta Himawana.

15:16

Provozovatel tuzemského mýtného systému Kapsch odmítl podezření z nezákonného ovlivňování mýtného tendru. Proti nepodloženým urážlivým vyjádřením některých představitelů státní moci se chce bránit právní cestou. Firma to ve středu sdělila ČTK v tiskové zprávě. O koho konkrétně jde, neuvedla.

15:25

Čeští policisté a státní zástupci aktuálně pracují ve dvacítce společných vyšetřovacích týmů s jinými státy. Jedním z nich je například skupina, v níž Češi s polskými kolegy objasňují prosincový tragický výbuch v dole ve Stonavě na Karvinsku.

15:34

Česká firma Wikov Industry, výrobce převodovek pro kolejová vozidla, koupila německou konkurenční firmu Gmeinder Getriebe Gruppe (GGG). Wikov Industry o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě. Cenu obchodu ani jedna strana neuvedla.

15:42

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová bude od 6. dubna bez svého zástupce. Sněmovna dnes neschválila setrvání Stanislava Křečka v této funkci, ani ho nenahradila právničkou Markétou Seluckou. 

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček

15:51

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2018 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun. To je nejvíce v historii. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma sektoru ke konci roku přesáhla 7,28 bilionu korun, což je proti konci roku 2017 nárůst o 280 miliard korun.

15:58

Ruská tajná policie dnes podnikla razii v domech krymských Tatarů, podle oficiálního sdělení kvůli podezření z příslušnosti k teroristické organizaci. Oznámila to ruská média. Zadrženo bylo dvacet lidí, které policie obvinila z šíření islamistické literatury a z verbování Tatarů do řad hnutí Hizb at-Tahrír.

16:05

Půlkařka Caster Semenyová kritizovala prezidenta mezinárodní atletické federace IAAF Sebastiana Coea za "otevírání starých ran". Dotklo se jí jeho vyjádření, že atletky s přirozeně zvýšenou hladinou testosteronu představují hrozbu pro férový ženský sport.

16:12

S podpisy 137 poslanců napříč kluby i podporou vlády budou zákonodárci projednávat zákon o právu na digitální službu. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by měl nový předpis přinést přesný harmonogram digitalizace státní správy.

16:20

Panování Prague Black Panthers v české lize amerického fotbalu skončilo. Pražané se v letošní sezoně rozhodli hrát jen rakouskou soutěž. Na domácím trůnu je touží vystřídat Prague Lions a Ostrava Steelers.

16:27

 

16:36

Sněmovna ani na čtvrtý pokus nevybrala žádného adepta do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Dostatek hlasů v dnešní tajné volbě nezískali ani politolog Lukáš Jelínek (za ČSSD), ani spisovatel a nakladatel Jiří Padevět (za STAN) a ani historik Mikuláš Pešta (za Piráty).

16:43

Devět lidí se dnes dopoledne zranilo při požáru v bytovém domě v Ostravě-Vítkovicích. Hasiči osm z nich museli z budovy zachránit. Použili k tomu i automobilový vysouvací žebřík. Jeden člověk se pokusil před požárem zachránit sám a vyskočil z okna v prvním patře; zranil si obě nohy. Ostatní se nadýchali kouře.

16:50

 

16:57

Pro Dánsko by bylo lepší, kdyby jeho občané, kteří se v minulých letech připojili k teroristické organizaci Islámský stát (IS), v bojích na Blízkém východě padli. Řekl to dnes dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen. Jeho výrok vyvolal kritiku z řad opozice, informovala dnes agentura AFP.

17:05

Obrovský zájem byl o zahajovací duel příští sezony NHL, který v Praze odehrají hokejisté Philadelphie a Chicaga. Vstupenky se vyprodaly za dvě hodiny. Hned v úvodních vteřinách po dnešním zahájení předprodeje projevily zájem o návštěvu O2 areny tisíce lidí.

17:13

V zemích Evropské unie (EU), které zavedly dříve zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách, ubývá kuřáků rychleji. Pomalejší jsou většinou země, které v restauracích tolerují kuřárny. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

17:20

 

17:27

Dubajská ekonomika vzrostla loni o 1,94 procenta, což byl nejpomalejší růst od dluhové krize v roce 2009, kdy ekonomika klesla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila vláda. Dubajská ekonomika se zaměřuje na turistiku a mezinárodní obchodní služby. Ekonomiku trápí hlavně problémy na realitním trhu.

17:35

Společný podnik americké automobilky Ford Motor v Rusku Ford Sollers zavře tamní dva montážní závody a továrnu na výrobu motorů, což znamená, že opustí ruský trh osobních automobilů. Americký podnik tento krok přijde na 450 až 500 milionů dolarů (10,3 až 11,46 miliardy Kč).

17:43

 

17:50

Úterní výzvu šéfa alžírské armády k zahájení procesu směřujícího k odstoupení dvaaosmdesátiletého churavějícího prezidenta Abdal Azíze Butefliky dnes podpořil největší odborový svaz i část koalice. Lidé protestující proti vládě naopak plán odmítli s tím, že požadují odchod celé politické elity, a opozice varovala před možným pokusem o vojenský puč.

17:57

Policejní prezidium nechá kvůli nárůstu případů spalniček vyšetřit policisty na protilátky. ČTK to dnes sdělil mluvčí prezidia Jozef Bocán. Podle výsledku vyšetření pak podle něj dostanou příslušníci policie případně nové očkování. V dětství očkovaní dospělí totiž nemusí být před nemocí plně chráněni.

18:05

 

18:12

V Kazachstánu se dnes zřítil vojenský vrtulník se 13 lidmi na palubě, počet obětí místní úřady dosud neupřesnily. "Podle předběžných zjištění z místa neštěstí si nehoda vyžádala oběti na životech," uvedla agentura TASS s odvoláním na kazašské ministerstvo obrany.

18:19

Běloruský prezident Alexander Lukašenko sesadil před televizním kamerami tři hodnostáře, včetně oblastního gubernátora, za chov krav ve špatných podmínkách na místní mléčné farmě. Uvedla to dnes agentura AP. Záběry odvysílané ve státní televizi z úterní návštěvy ukázaly rozhořčeného Lukašenka, jak tvrdě kritizuje manažery a gubernátora.

18:30

Vrchní soud v Praze pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Reportér časopisu Respekt Jaroslav Spurný, který případ dlouhodobě sleduje, komentoval výroky soudce Jiřího Lněničky a kritizoval bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou za způsob, jakým do případu zasáhla.

 

18:45

Majitelé elektromobilů a vozů na hybridní nebo vodíkový pohon mohou od 1. dubna žádat o novou speciální registrační značku. Motoristům by do budoucna měly přinést některé výhody, například při parkování. ČTK to řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

19:02

Letošní zdražení brambor podle Českého bramborářského svazu způsobily menší zásoby po loňské sklizni, která byla nižší kvůli suchu. Brambory se v obchodech prodávají mezi 14 až 18 korunami za kilogram. Výjimkou nejsou ani ceny přes 20 korun, většinou u balených brambor. Čeští pěstitelé už mají v podstatě vyprodáno.

19:17

Slovenský podnikatel Marian Kočner, kterého slovenská policie tento měsíc obvinila z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, byl nově obviněn i z nedovoleného ozbrojování. Spolu s Kočnerem policie obvinila i dalšího muže, kterým je podle dostupných informací patrně vrah Kuciaka a jeho partnerky.

jarvis_5c6d5ea2498e4c328e89f4d9.jpeg

19:29

Osm poslaneckých návrhů dalšího postupu kolem brexitu vybral pro dnešní rozpravu šéf dolní komory britského parlamentu John Bercow poté, co si poslanci podle médií poprvé po více než 100 letech sami určili program zasedání.

19:46

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení ZTE, jehož činnost loni zásadně postihly sankce Spojených států, se do konce roku zotavil a za čtvrté čtvrtletí vykázal zisk 276 milionu jüanů (940,6 milionu Kč). Ztráta za celý rok tak činila sedm miliard jüanů (23,9 miliardy Kč/jedna miliarda USD).

20:00

 

20:17

Pražská burza dnes rostla, index PX si polepšil o 0,24 procenta na 1076,96 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie Erste Bank, dařilo se i mediální CME nebo pojišťovně VIG. Ztrácely naopak cenné papíry technologické společnosti Avast. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

20:27

Největší důvěře veřejnosti se z ústavních institucí těší obecní zastupitelstva a starostové. Věří jim téměř dvě třetiny lidí. Prezidentovi republiky důvěřuje polovina občanů. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

20:45

 

20:58

Nejméně deset obětí na životech si v noci na dnešek vyžádaly útoky sebevražedných atentátníků a radikálů patrně z teroristické organizace Boko Haram na jihovýchodě Nigeru. Několik dalších lidí bylo zraněno, informovala s odvoláním na místní úřady agentura AFP.

21:14

Americký prezident Donald Trump dnes vyzval Rusko, aby z Venezuely stáhlo své vojáky. V případě, že tak Moskva neučiní, nechává šéf americké administrativy "všechny možnosti otevřené". Informovala o tom agentura Reuters.

21:32

 

21:45

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček dnes otevřel český generální konzulát v Miláně. Ten bude poskytovat servis pro občany ČR a českou podnikatelskou komunitu v italském regionu, který patří mezi nejbohatší a nejvýznamnější v Evropě. Informoval o tom tiskový odbor Černínského paláce.

22:00

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field, které zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním. Uvádí se to v tiskové zprávě k dnešnímu vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu.

22:12

 

22:30

Slovenský parlament dnes schválil zvláštní zákon, který má zamezit negativním dopadům pro případ vystoupení Británie z EU bez dohody. Sněmovna tak učinila jen dva dny před původně předpokládaným termínem brexitu.

22:48

Rusko obvinilo českou diplomatku Janu Reinišovou z vedení Organizace pro zákaz chemických zbraní, že straní Západu. Ruské ministerstvo zahraničí to uvedlo v prohlášení na webu, na které upozornil server Deník N. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michal Bucháček serveru řekl, že prohlášení Ruska jsou nepravdivá.

23:00

 

23:15

Hokejisté Liberce zdolali v pátém čtvrtfinále extraligy Mladou Boleslav 2:1 v prodloužení, ovládli sérii 4:1 na zápasy a po roční pauze si opět zahrají semifinále. Rozhodl o tom v čase 64:32 v přesilové hře útočník Michal Birner. Bruslařský klub historický úspěch v podobě čtvrtého místa z roku 2016 nepřekoná ani nevyrovná.

23:29

Breakdance se o další krok přiblížil debutu na olympijských hrách. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru doporučil zařazení tohoto akrobatického druhu tance společně se skateboardingem, sportovním lezením a surfingem do programu her v Paříži v roce 2024.

23:44

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dnes před poslanci vyloučil, že jeho schůzky s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a ředitelem firmy Kapsch Karlem Feixem mohly znamenat ovlivnění soutěže na nového dodavatele mýtného systému.

Jaroslav Faltýnek

23:58

Fotbalistky Slavie Praha ani na třetí pokus nedosáhly na premiérovou účast v semifinále Ligy mistryň. V dnešní odvetě čtvrtfinále prohrály na půdě Bayernu Mnichov vysoko 1:5 a po domácí remíze 1:1 z minulého týdnu přes favorizovaného soupeře nepostoupily.

06:37

Poslední duel finalistů slovenských prezidentských voleb - Zuzany Čaputové a Maroše Šefčoviče - před sobotním rozhodujícím, druhým kolem přímé volby se včera obešel bez vzájemných ostrých výpadů. Debatu, ve které oba kandidáti zopakovali své dřívější postoje, odvysílal večer veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

jarvis_5c8e6b92498e11e9dc852187.jpeg

06:51

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo si od nadcházející schůzky šéfů diplomacií zemí Severoatlantické aliance slibuje další společné kroky proti Rusku za jeho počínání na Ukrajině. Pompeo to dnes podle agentury Reuters řekl při slyšení ve Sněmovně reprezentantů USA. Schůzka ministrů zahraničí států NATO se uskuteční ve Washingtonu 3. a 4. dubna.

07:04

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) trvá na svých výhradách vůči brexitové dohodě a obsažené "irské pojistce" a dokument by ani v případném třetím hlasování nepodpořila. DUP to uvádí v prohlášení, které představuje značnou komplikaci pro snahu britské premiérky Mayové prosadit v parlamentu podmínky brexitu dojednané s EU.

07:17

Více než sto migrantů uneslo loď, která je zachránila u libyjských břehů a chtěla se s nimi vrátit do přístavu v Tripolisu. Nyní s ní plují na Maltu či na italský ostrov Lampedusa. S odvoláním na prohlášení italského vicepremiéra Mattea Salviniho o tom včera informovala italská tisková agentura ANSA. Zprávu potvrdily i maltské úřady.

07:30

Nanoroboti nás začnou léčit do 10 nebo 20 let, precizně umožní odstranit nádor v břiše, mikrorobot zase může fungovat jako velmi přesný skalpel v oku, má průměr červené krvinky a můžete ho navigovat až k sítnici, popisuje Martin Pumera, který v Praze vede Centrum pro pokročilé funkční nanoroboty.

 

07:38

Společnost Boeing ve středu oznámila, že upravila software pro svá letadla 737 MAX, změny mají zabránit chybné aktivaci stabilizačního systému. Americký Federální úřad pro letectví softwarové změny prozatím neprověřil a neschválil, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

07:41

Izrael v noci na dnešek provedl nálet na cíle v syrské provincii Halab. Oznámila to syrská státní televize s tím, že protivzdušná obrana několik izraelských střel sestřelila a že Izraelci způsobili jen materiální škody. Izrael záležitost zatím nekomentoval, napsala agentura Reuters.

07:54

Polský prezident Andrzej Duda při středeční návštěvě polské firmy produkující uzeniny prohlásil, že právě Poláci diktují světu, jak se mají vyrábět zdraví prospěšné potraviny. "To je polská domácí výroba na nejvyšší světové úrovni," ocenil Duda.

jarvis_5a1db676498e34d8c8de4f04.jpeg

08:08

Spojené státy se dohodly s Guatemalou, Hondurasem a Salvadorem na společné policejní spolupráci. Agentura Reuters poznamenala, že dohoda byla dosažena v době, kdy se administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa snaží zastavit nelegální migraci přes jižní hranici USA

08:21

V noci na neděli začne platit letní čas. Ve 02:00 se hodiny posunou o 60 minut dopředu, noc tak bude o hodinu kratší. Změna času zpozdí několik dálkových i regionálních vlakových spojů. Zpátky ke středoevropskému se čas vrátí 27. října. Povinné střídání standardního a letního času by podle nedávného rozhodnutí Evropského parlamentu mělo skončit v roce 2021.

08:35

 

08:49

Pohonné hmoty dál zdražují. Cena benzinu za týden stoupla o 18 haléřů na 30,93 Kč/l. Natural 95 tak vyjde řidiče stejně jako v půlce ledna a o 60 haléřů dráž než v půlce února. Nafta od minulé středy podražila o dva haléře na 31,49 Kč/l a je u pump nadále dražší než benzin. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

08:57

Výroba automobilů v Británii se v únoru meziročně propadla o 15 procent na 123 203 vozů kvůli slabší poptávce na klíčových trzích v Evropě a Asii. Pokles tak zaznamenala už devátý měsíc za sebou. Zároveň znovu varoval před negativními dopady případného odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

09:12

Provozovatel alternativní taxislužby Lyft zvýšil před svým vstupem na burzu v New Yorku díky zájmu investorů nabídkovou cenu svých akcií na rozmezí 70 až 72 dolarů z původně plánovaných 62 až 68 USD. Jeho tržní hodnota by se tak blížila téměř 25 miliardám dolarů (zhruba 572 miliard korun), píší světové agentury.

09:25

 

09:38

Někdejší gambijský prezident Yahya Jammeh během své více než 20leté vlády ukradl ze státní pokladny jednu miliardu dolarů (téměř 23 miliard korun). Tvrdí to investigativní skupina Organized Crime and Corruption Reporting Project. Podle agentury AP je to až desetkrát více, než se původně předpokládalo.

09:51

V podmínkách tíživé hospodářské situace a všudypřítomné korupce, bez perspektivy návratu ztraceného Krymu a se zamrzlým konfliktem na východě země budou v neděli Ukrajinci v prvním kole volit na příštích pět let svého prezidenta. Výsledky hlasování jsou nejisté, část analytiků ale soudí, že dosavadní prezident Petro Porošenko svůj post obhájí.

10:17

 

10:31

Evropská unie během tohoto týdne výrazně změnila směr, jakým se bude v příštích letech ubírat automobilový průmysl. Kromě nových pravidel, podle kterých budou muset výrobci aut výrazně snížit emise u svých vozů, se zákonodárci dohodli na povinnosti montovat do vozů moderní bezpečnostní prvky, které jsou dosud zpravidla součástí nadstandardní výbavy.

10:42

Jeden z prvních sovětských kosmonautů Valerij Bykovskij zemřel ve středu ve věku 85 let. Oznámila to dnes ruská kosmická agentura Roskosmos. Bykovskij se vydal do vesmíru třikrát a celkem na oběžné dráze strávil tři týdny. První misi podnikl v červnu 1963 na palubě kosmické lodi Vostok 5.

10:51

 

11:03

ČSSD v minulém roce hospodařila se ztrátou přes 33 milionů korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2018, kterou odevzdala Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Ekonomický ředitel strany Martin Starec dnes novinářům řekl, že oproti plánům navýšily náklady především výdaje na volby do Senátu a obecních zastupitelstev.

11:16

Vyšetřování ruského vlivu na americké volby, které po dvou letech uzavřel zvláštní tým FBI, bylo zbytečné. V rozhovoru pro televizi Fox News to v noci na dnešek řekl prezident USA Donald Trump. Mezi vyšetřovateli byli podle něj stoupenci jeho protikandidátky Hillary Clintonové a celá věc byla součástí špinavé politické kampaně.

Americký prezident Donald Trump.

11:29

Mexiko hodlá kvůli rostoucímu počtu migrantů mířících ze středoamerických zemí na sever vytvořit na Tehuantepecké šíji kontrolní pás z bezpečnostních sil. Podle agentury AP o tom dnes informovala tajemnice ministerstva vnitra Olga Sánchezová Corderová.

11:42

Několik stovek pedagogů dnes u příležitosti Dne učitelů přišlo do školy v černém oblečení nebo s páskou na ruce na protest kvůli současnému stavu školství. Podle výsledků ankety na facebooku Pedagogické komory se do akce Den v černém zapojilo kolem čtyř desítek škol a dalších 560 pedagogů na jiných školách.

11:55

Investiční společnost BHM Group prodala svůj padesátiprocentní podíl v litovelském výrobci papírenských strojů Papcel zpět společnosti VEGA-HSH, kterou vlastní podnikatel David Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Sdělila to Martina Pavlíková z marketingového oddělení Papcelu.

11:56

V Praze byli ve středu zadrženi dva údajní teroristé, kteří tvořili společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu. Řekl to dnes podle agentur APA a DPA rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. Iráčana podezřelého ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu zadržela rakouská policie v pondělí ve Vídni.

12:09

Kariéra v basketbalu byla velká dřina, patnáct let, dnes se mě to moc netýká. Brala jsem basketbal už jako rutinu, nebylo v tom uspokojení, kolektivní sport je pro silné osobnosti, říká Jana Veselá, bývala top basketbalistka, která získala titul mistryně Evropy, vicemistryně světa a vyhrála i americkou ligu WNBA.

 

12:23

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony v rámci snahy o snižování nákladů uzavře svou čínskou továrnu na výrobu chytrých telefonů a přesune produkci do svého závodu v Thajsku. Oznámila to dnes firma.

12:37

Odchod Británie z Evropské unie sice provází zmatek, nicméně uspořádání druhého referenda o brexitu v zájmu uklidnění situace by bylo nedemokratické. Prohlásila to dnes Nathalie Loiseauová, francouzská exministryně pro evropské záležitosti, která pro květnové eurovolby stojí v čele kandidátky vládní strany Republika v pohybu prezidenta Macrona.

12:50

Slovensko zakotví horní hranici věku odchodu do starobního důchodu v ústavě. Hlasováním o tom dnes rozhodl parlament. Ekonomové upozornili, že opatření v budoucnu výrazně zhorší kondici veřejných financí.

13:02

 

13:13

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

13:15

Ve třetí vlně kotlíkových dotací mohou domácnosti získat až 127 500 korun na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Poslední fáze začne 1. dubna a nejpozději do konce září musejí kraje vyhlásit výzvy pro občany.

13:26

Za nelegální převádění peněz z bankovních účtů odsoudil ostravský krajský soud mladého muže z Ostravy k desetiletému trestu vězení. Podle obžaloby mladík a jeho dva společníci nelegálně nakoupili přístupové údaje k účtům po celém světě. Z nich pak převáděli na svá konta menší obnosy. Celkem podle obžaloby ukradli tři miliony korun.

13:39

Téměř čtvrtina německých firem podnikajících v Británii přesune v případě brexitu bez dohody alespoň část své produkce z ostrovní země do Německa nebo jiného státu Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu britské obchodní komory v Německu a poradenské společnosti KPMG, který byl dnes představen v Berlíně.

13:50

 

14:01

Swedbank podezřelá z praní špinavých peněz v baltských zemích propustila ředitelku Birgitte Bonnesenovou. Hodinu před čtvrtečním zasedáním valné hromady společnosti to oznámila dozorčí rada této banky, která patří ve Švédsku mezi největší. Její šéfka je již druhou hlavou severského finančního sektoru, která skandálu padla za oběť.

14:12

Většina Němců si přeje, aby se rozhodnutí o vystoupení Británie z Evropské unie už příliš neodkládalo, zároveň ale počítá s tím, že právě to se stane, ukazuje aktuální průzkum pro veřejnoprávní televizi ZDF.

14:25

Británie podrobila čínskou společnost Huawei kritice kvůli neschopnosti vyřešit dříve zjištěné bezpečnostní nedostatky v jejích zařízeních pro mobilní sítě. Výbor, který má na starosti prověření zařízení Huawei v Británii, v dnešní zprávě rovněž uvedl, že odhalil další významné technické problémy vedoucí k novým rizikům v britských komunikačních sítích.

14:38

 

14:50

Britská premiérka Theresa Mayová dnes pokračuje v přesvědčování svých kolegů v parlamentu, aby schválili její brexitovou dohodu s Bruselem. Na programu má schůzky se zástupci své Konzervativní strany i s představiteli severoirské Demokratické unionistická strany, uvedl mluvčí Mayové. Dodal, že premiérka se stále domnívá, že její dohoda je tou nejlepší možnou.

14:59

Islandská nízkonákladová letecká společnost Wow Air ve čtvrtek oznámila, že končí. Jde už o dvanáctý krach evropské aerolinky za poslední rok. Přepravci, který se dlouhodobě potýkal s nedostatkem peněz, se nepodařilo najít investora.

15:10

Tempo růstu ekonomiky Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zpomalilo na 2,2 procenta ze 3,4 procenta ve třetím kvartálu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Opravilo tak svůj odhad z konce února, podle kterého růst ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 2,6 procenta.

15:23

Evropský parlament dnes vyzval slovenskou vládu, aby v souvislosti s loňskou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zajistila řádné vyšetřování. To se má týkat i skutečností, s nimiž přijdou novináři nebo takzvaní whistlebloweři, například při podezření na korupci, finanční trestné činy, praní špinavých peněz, daňové úniky a podobně.

15:38
15:53

Žádný z osmi poslaneckých alternativních brexitových plánů dnes nezískal v dolní komoře britského parlamentu většinu odevzdaných hlasů. U všech variant přitom převažovaly hlasy proti. Pouze plán na vytvoření trvalé bezcelní zóny s Evropskou unií a návrh prosazující schválení jakékoli brexitové dohody v referendu podpořilo více poslanců, než kolik jich při druhém pokusu hlasovalo pro navrhovanou "rozvodovou" dohodu s Bruselem.

16:08

V Praze by si zasloužilo michelinskou hvězdu více restaurací než dvě, které ji mají, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK šéfkuchař restaurace Field Radek Kašpárek. Field patří k podnikům, které letos jednu michelinskou hvězdu obhájily, druhým je v hlavním městě La Degustation Bohême Bourgeoise. Do Fieldu láká Kašpárek na jelena siku nebo na jalovcovou zmrzlinu.

16:22

Hlavní město převezme řízení Nemocnice Na Františku, kterou dosud spravovala městská část Praha 1. Převzetí správy by mělo být podle pražské radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) hotovo do konce června. Hlavní město chce být podle radní ve zdravotnictví aktivnější. Nyní magistrát žádnou nemocnici nemá.

16:37

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v březnu zpomalilo na 1,5 procenta z únorových 1,7 procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Inflace v největší evropské ekonomice zůstává již čtvrtý měsíc za sebou pod cílem Evropské centrální banky a dále se mu přes nulovou základní úrokovou sazbu vzdaluje.

16:54
17:11

Letošní vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl klesnout až o desetinu na úroveň čtyř bilionů korun z loňských rekordních 4,38 bilionu korun. Důvody poklesu exportu jsou především slábnoucí růst německé ekonomiky a nejistota v automobilovém průmyslu. Velkými riziky jsou brexit a možné uvalení cel na evropská auta dovážená do USA.

17:27

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získala učitelka matematiky, češtiny a tělocviku Pavlína Kopáčiková ze Základní školy Vacov na Prachaticku. Na trůnu vystřídala Davida Turka ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku. Stala se 11. ženou, která za posledních 26 let anketu Zlatého Ámose vyhrála.

17:43

Společnost Penta Real Estate prodala soubor pěti kancelářských budov z komplexu Waltrovka v pražských Jinonicích jihokorejské firmě Hanwha Investment & Securities. Cenu účastníci transakce neuvedli, podle informací ČTK by mělo jít o více než 250 milionů eur, tedy asi 6,3 miliardy korun. Po prodeji Florentina jde o druhý největší realitní kontrakt Penty a největší realitní obchod letošního roku v ČR.

17:58

Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,40 procenta na 1072,63 bodu. Za oslabením stály hlavně akcie energetické firmy ČEZ, bankovní skupiny Erste a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

18:14
18:29

Bývalý předák bosenských Srbů Radovan Karadžić dnes požádal o revizi rozhodnutí soudu OSN v Haagu, který mu v odvolacím řízení minulý týden uložil doživotní trest vězení za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Zpřísnil tak prvoinstanční trest z roku 2016, kdy mu soudci vyměřili 40 let odnětí svobody.

18:44

Severoatlantická aliance prodloužila dnes o další dva roky mandát svého generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Nejvýše postaveným civilistou v NATO by tak měl být bývalý norský premiér až do 30. září 2022. Na svých stránkách o tom informovala sama aliance.

18:59

České aerolinie (ČSA) propustí 40 až 60 zaměstnanců, především palubních průvodčích. Na informaci upozornily server Zdopravy.cz a Česká televize. ČSA zrušily začátkem roku několik pravidelných linek. Firma už dříve oznámila, že kvůli omezování letových kapacit sníží počet zaměstnanců asi o 100. Nabídla jim přechod pod Smartwings, ale někteří nabídku nevyužili.

19:14

Starostové měst a obcí, jež jsou na silnici I/22 na trase Klatovy - Horažďovice - Strakonice - Vodňany, dnes podepsali prohlášení, aby stát na trase silnice I/20 nezpoplatňoval úsek silnice E49. Jinak podle starostů hrozí, že kamiony budou jezdit po silnici I/22, stoupne riziko nehod a zhorší se životní prostředí.

19:29
19:44

Americký dolar navzdory slabším údajům o vývoji hrubého domácího produktu v USA posiluje. Dolar podporují oznámení předních světových centrálních bank z poslední doby, které se stále častěji začínají přiklánět k dalšímu uvolňování měnové politiky.

19:59

Ceny ropy dnes klesly zhruba o 0,6 procenta. Trh poznamenala jednak nejistota kolem dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezování těžby, ale také apel prezidenta USA Donalda Trumpa na OPEC požadující zvýšení produkce v zájmu nižších cen.

20:15

Venezuelský režim zakázal na 15 let výkon veřejných funkcí lídrovi opozice a šéfovi parlamentu Juanu Guaidóovi, kterého od ledna uznává na šest desítek zemí prezidentem Venezuely. Verdikt nevynesl soud, ale takzvaný hlavní kontrolor, podle něhož Guaidó svým uzurpováním moci uškodil lidu Venezuely a svými zahraničními cestami zpronevěřil státní peníze.

20:31

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290 000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 3, informovala dnes Česká televize. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.

20:46
21:01

Ruský producent niklu a palladia Norilsk Nickel investuje v příštích čtyřech letech do dvou velkých projektů v Rusku 90 miliard rublů (32 miliard korun). Cílem investice je zvýšit produkci kvůli očekávanému růstu poptávky od výrobců elektrických vozů.

21:14

Vítězem soutěžní sekce Nová Evropa filmového festivalu Febiofest se dnes stalo slovenské drama Ostrým nožem. Ocenění Kristián za celoživotní přínos kinematografii získali oscaroví režiséři Jiří Menzel a Bille August. Během 26. ročníku festivalu bylo uvedeno 156 filmů.

21:28

Ukrajinská umělkyně Darja Marčenková, která si udělala jméno portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina zhotoveným z nábojnic, představila tři dny před volbami hlavy státu ve své vlasti nové dílo: portrét ukrajinského prezidenta Petra Porošenka z obalů od bonbonů.

21:42

Liberecký náměstek primátora Jiří Šolc je o šest centimetrů vyšší než newyorský radní Robert Cornegy, který byl na ceremoniálu v manhattanské radnici označen za nejvyššího politika světa. Šolc má poslední míru 214 centimetrů. "I když jak stárnu, tak jsem možná menší, ale 213 centimetrů mít budu," řekl dnes ČTK.

22:01
22:14

Zastupitelstvo Varnsdorfu dnes odmítlo odvolat starostu Stanislava Horáčka (ANO), místostarostu Josefa Hambálka a radního Rolanda Sollocha kvůli smlouvám na měření rychlosti radary soukromou společností Water Solar technology (WST). Odvolání navrhl opoziční zastupitel Jan Šimek (Náš Varnsdorf), který je přesvědčen, že kontrakt není pro město ekonomicky výhodný a město vybírá pokuty v rozporu se zákonem.

22:29

Akcie na americké burze dnes posílily zhruba o třetinu procenta za podpory optimismu ohledně jednání Spojených států a Číny o vzájemném obchodu. Růst ale zbrzdila nepříznivá data o vývoji americké ekonomiky a obavy ze zpomalování hospodářského růstu USA.

22:46
23:01

Papež František dnes vysvětlil, proč nechtěl, aby mu věřící v Loretě líbali prsten - bál se, aby se nešířily bacily. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vatikánského mluvčího Alessandra Gisottiho. Video, v němž papež opakovaně odtahuje svou ruku, aby mu věřící nemohli prsten políbit, hojně kolovalo internetem.

06:32

Karolína Plíšková si jako první česká tenistka zahraje na turnaji v Miami finále a může získat třináctý titul v kariéře. V semifinále dvakrát přerušeném deštěm porazila až po jedné hodině v noci Rumunku Simonu Halepovou 7:5, 6:1 a překazila jí návrat do čela světového žebříčku.

06:41

Každý rok stovky těhotných žen z Ruska cestují do Spojených států, aby zde porodily a jejich dítě mohlo získat americké občanství a všechny výhody s tím spojené, napsala agentura AP.

06:50

 

06:59

Německá vláda dnes oznámila, že zákaz exportu zbraní do Saúdské Arábie prodlouží o šest měsíců. Informovala o tom agentura Reuters. Berlín loni na podzim vývoz zbraní do Saúdské Arábie pozastavil do doby, než bude vyjasněn případ vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

07:07

Britská zpravodajská stanice BBC vyplatí ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi odškodnění za nepravdivou zprávu o tom, že zaplatil za sjednání schůzky se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Porošenko stanici loni zažaloval pro pomluvu. BBC se dnes za zprávu z loňského května omluvila.

07:19

Lidovci si dnes v Brně zvolí nového předsedu, vybírat budou mezi trojicí poslanců Janem Bartoškem, Marianem Jurečkou a Markem Výborným. Vítěz hlasování nahradí v čele KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který zastává funkci od listopadu 2010, a stal se tak nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL.

07:31

 

07:40

V novozélandském městě Christchurch se přes 20 tisíc lidí zúčastnilo celonárodní tryzny za oběti nedávného teroristického útoku na dvě mešity. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Na shromáždění promluvila premiérka Jacinda Ardernová, představitelé muslimské komunity i ti, co masakr přežili.

07:51

Přes 5,5 milionů Čechů by mohlo brzy získat univerzální "digitální občanku", která jim zpřístupní možnost elektronické komunikace s úřady i soukromými společnostmi.

08:00

V severoafrickém regionu Sahel se zvýšil počet obětí mezi civilisty, kteří umírají při útocích islamistů a při etnicky motivovaném násilí. Oznámila to nevládní bezpečnostní skupina ACLED. Ta v mezi listopadem 2018 a koncem března zaznamenala celkem 724 útoků mířících na civilisty.

08:11

 

08:22

Onemocnění, jejichž přenašečem jsou komáři, se mohou kvůli klimatickým změnám do roku 2080 objevit i v Evropě a Severní Americe. Vyplývá to ze studie zveřejněné v PLOS Neglected Tropical Diseases, podle níž nemocem, jako je virus zika nebo žlutá zimnice, bude nově čelit další miliarda lidí.

08:30

Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) loni klesl zisk zhruba o 400 milionů korun na 1,5 miliardy. Uvedl to dnes deník E15. Generální ředitel podniku Petr Witowski deníku řekl, že je potřeba snížit náklady například zrušením zdvojených spojů nebo snížením nadbytečné kapacity spojů.

08:38

Vlak srazil ve čtvrtek večer v Brně starší ženu. Srážku nepřežila, řekl dnes mluvčí policie David Chaloupka. Policie prověřuje, zda to byla nešťastná náhoda, nebo sebevražda.

08:46

 

08:54

Byl jednou jeden hipster a ten se rozhodl, že bude samostatný a že si udělá cheeseburger ze zcela vlastních zdrojů. Trvalo mu to přes dva roky. Jak to dokázal? Dočtete se to v komentáři Tomáše Sedláčka.

09:03

Mezinárodní červený kříž varoval před nárůstem násilností a zhoršující se humanitární situací v některých částech Kolumbie. Loni se v této zemi téměř zdvojnásobil počet lidí, kteří museli kvůli gangům opustit své domovy, uvedl deník El País. Situaci v Kolumbii navíc zhoršuje masová migrace z Venezuely

09:11

Do Chanova jezdí po seriálu Most! novináři i politici. Místní však začínají být zase otrávení, protože velké změny se na sídlišti nedějí.

09:20

Vysoce postavení jihokorejští činitelé se v nadcházejících dnech sejdou s nejdůležitějšími politiky ve USA ve snaze oživit zablokovaná jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje. Na 11. dubna je plánovaná schůzka jihokorejského prezidenta Mun Če-ina s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem.

09:31
09:43

Primární veřejná nabídka akcií ohodnotila firmu Lyft na 24,3 miliardy dolarů (558 miliard Kč). Provozovatel alternativní taxislužby dnes vstupuje na burzu a cenu jedné akcie stanovil pro velký zájem na 72 dolarů, tedy v horním rozpětí zvažovaného rozmezí. Rival Uberu o tom informoval v noci na dnešek.

09:55

Vyšetřovatelé nehody Boeingu 737 MAX, při níž v Etiopii zemřelo 157 lidí, došli k závěru, že těsně před pádem byl zbytečně aktivován stabilizační systém letadla. Napsal to list The Wall Street Journal. Reuters uvedla, že předběžná zpráva z vyšetřování bude zveřejněna příští týden.

10:04

Izraelská policie zatkla tři muže, kteří jsou podezřelí, že vylákali z jednoho obchodníka osm milionů eur na údajné tajné operace a výkupné za francouzské rukojmí v Sýrii a Mali. Jeden z nich se vydával za francouzského ministra zahraničí. Trojice si zřídila v Izraeli repliku ministrovy kanceláře včetně kopií nábytku.

10:13

Sociální demokracie v letošním roce sníží výdaje na platy svých zaměstnanců o 19 milionů korun. Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl ekonomický ředitel strany Martin Starec. Personální náklady menší vládní strany tak mají dosáhnout na 35 milionů korun a klesnout zhruba o třetinu.

10:21

Sledovat druhé kolo slovenských prezidentských voleb se vydává i BBC.

 

10:30

Porouchané auto bez řidiče odtáhl na laně na dálnici D46 u Prostějova omylem neznámý muž, který řidiči nabídl pomoc. Nevšiml si, že majitel vozu do něj nestihl nastoupit. Ve chvíli, kdy své auto dohnal stopem po třech kilometrech, bylo již nabourané po nárazu do svodidel. Neznámý řidič pak vůz odvázal z lana a ujel.

10:49

Ačkoliv by si to bezpochyby zasloužil, není spisovatel Milan Kundera členem Francouzské akademie, nedostal Nobelovu cenu, a přesto patří mezi nejvýznamnější současné autory, napsala dnes agentura AFP v článku u příležitosti pondělních devadesátin českého rodáka.

10:58

Předplacené stravenkové karty by mohly do tří let nahradit klasické papírové kupony, očekává společnost Edenred. Stravenkové karty této společnosti v současnosti využívá zhruba čtvrtina ze 600 tisíc zákazníků firmy. Řekl to generální ředitel Edenredu Nicolas Eich.

11:02

České dráhy koupí od konsorcia Škoda Transportation-Škoda Vagonka až 55 vlaků přibližně za sedm miliard korun. Prvních 31 souprav se už začne vyrábět. V provozu by měly být na jaře 2021. Dopravce je využije na regionálních tratích. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

11:17

 

11:26

Švédskému prodejci oděvů H&M klesl v prvním čtvrtletí zisk před zdaněním meziročně na 1,04 miliardy švédských korun z 1,26 miliardy švédských korun. Snížil se výrazně méně, než se čekalo, protože firmě se podle jejího sdělení dařilo v období od prosince do února prodávat více zboží za plnou cenu.

11:35

Soud poslal do vazby Iráčana Amura Rahíma Mahmúda Mahmúda podezřelého z terorismu, kterého ve středu zadržela policie na pražském letišti. Muž souhlasí se svým předáním do Rakouska, a lze tedy předpokládat, že bude eskortován do této země v nejbližších dnech.

11:44

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni dala provozovatelům internetových obchodů za zjištěné nedostatky tisícovku pokut za 8,6 milionu korun. Porušení předpisů zjistila v téměř 86 procentech z 992 kontrol, přičemž e-shopy nejčastěji nedodržovaly základní povinnosti, které jim ukládá zákon o ochraně spotřebitele.

11:55

 

12:02

Ředitelství silnic a dálnic slavnostně zahájilo stavbu části dálnice D3 Hodějovice-Třebonín. Úsek dlouhý 12,5 kilometru bude součástí obchvatu Českých Budějovic. Cena s DPH je sedm miliard korun, stavět bude italsko-slovenské sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav. Stavba by měla být hotova v létě 2022.

12:10

Sledujte online přenos z volby nového předsedy KDU-ČSL. S předsednickým křeslem se nyní loučí Pavel Bělobrádek.

12:19

Britská ekonomika loni vzrostla o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst od roku 2012. Oznámil to dnes britský statistický úřad, který tak potvrdil svůj předchozí údaj z února. Revidoval však směrem vzhůru údaj za čtvrté čtvrtletí. 

12:28

 

12:37

Česká národní banka spustila internetovou stránku pro klienty směnáren. Odkaz na ni dostanou klienti směnáren na svém dokladu o provedení směnárenského obchodu. Vyžaduje to novela zákona platná od 1. dubna, ve které například stojí, že mohou klienti do tří hodin od provedení výměny od směny peněz odstoupit.

12:46

Ve věku 90 let zemřela francouzská režisérka, scenáristka a jedna z představitelek francouzské nové vlny Agnès Vardaová, informuje AFP. Ve svých dílech se často zabývala sociální a ženskou tematikou. Mezi ta nejznámější patří Cléo od pěti do sedmi, Jedna zpívá, druhá ne nebo Bez střechy a bez zákona.

12:55

Téměř čtvrtina obyvatel Venezuely potřebuje naléhavě humanitární pomoc a přes dvacet procent dětí mladších pěti let trpí chronickou podvýživou. Vyplývá to ze zprávy OSN, o níž informovala agentura AFP. Ve Venezuele se také v poslední době šíří žloutenka typu A kvůli nedostatku pitné vody.

13:04

 

13:13

V Saúdské Arábii propustili na svobodu tři z žen vězněných za prosazování lidských práv. Mezi němi byla i bloggerka Nafdžánová a univerzitní profesorka Hatún Fásíová, které pomohly prosadit pro Saúdské Arabky právo řídit automobily. Po prosazení zákona ale nechal Rijád pozatýkat nejhlasitější kritiky země.

13:20

Kellnerův Home Credit už třetí rok po sobě roste. Zisk zvýšil o dvě třetiny na skoro 11 miliard korun. Objem poskytnutých půjček ale poklesl.

13:27

Dostat balík deset kilometrů daleko může u České pošty vyjít až na více než 500 korun. Stává se to v případě, kdy lidé žijící na hranicích posílají zásilky do sousední země. Na skutečné náklady dopravců by mohla nově dohlížet i ČOI.

13:35

 

13:42

Soud dnes po třicetiletém Iráčanovi poslal do vazby i jeho o tři roky mladší krajanku, kterou česká policie ve středu rovněž zadržela na pražském letišti. Žena stejně jako muž souhlasila se svým vydáním do Rakouska. Novinářům to po jednání řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

13:51

Prohlášení, že spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs byl vizionář, je často opakovaným klišé. Jenže v případě Jobse existuje tolik důkazů o jeho schopnosti vidět do budoucnosti, že se mu lze vyhnout jen stěží. Podle zvukové nahrávky z roku 1983 například, předpověděl Jobs vznik App Storu. 

14:00

Slovenský parlament dnes velkou většinou hlasů schválil právně nezávazné usnesení, kterým vybídl vládu, aby nepokračovala v ratifikaci takzvané Istanbulské úmluvy o potírání násilí na ženách. Rezoluci podpořili koaliční i opoziční poslanci.

14:08

 

14:16

Česká republika patří mezi evropské země, které mají jasný plán, jak navýšit obranné výdaje a dosáhnout na alianční závazek ve výši dvou procent HDP, řekl dnes vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Scaparrotti. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty ČR dvou procent dosáhne v roce 2024.

14:24

Češi s EU nejsou spokojeni, nevěří ale institucím obecně. Kdyby se hlasovalo zítra, z Evropské unie by neodešli, před půl rokem by ale byli tam, co Britové," říká sociolog Martin Buchtík.

14:32

Částka vyčleněná ve státním rozpočtu na vědu a výzkum má stoupnout v roce 2022 meziročně o 0,7 miliardy korun na 38,2 miliardy. Potvrdila to dnes vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Pro roky 2020 a 2021 byl už dříve schválen rozpočet na vědu 37,5 miliardy, o 1,6 miliardy více než letos.

14:41

Pojišťovna Generali prodala pozemky pro výstavbu dvou administrativních budov v centru Hradce Králové společnosti 100 Towers Holding. Součástí transakce byl i prodej památkově chráněné secesní vily Anička, v níž má pojišťovna regionální ředitelství.

14:49

 

14:57

Evropská komise vyzvala Bukurešť, aby nebránila kandidátce na funkci evropského prokurátora Kövesiové v účasti na všech etapách výběru. Rumunská generální prokuratura uvedla, že exšéfka protikorupční prokuratury byla obviněna z korupce. "Je to opatření, jehož záměrem je umlčet mne," řekla Kövesiová novinářům.

15:05

Unie státních zástupců se ostře ohradila proti čtvrtečním kritickým výrokům prezidenta Miloše Zemana vůči šéfovi olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvanovi. V prohlášení výroky označila za nepodložené i za prokazatelně nepravdivé. Podle unie podrývají důvěru veřejnosti ve výkon spravedlnosti.

15:14

Do českých kin míří hraná verze klasického animáku společnosti Disney Dumbo. Režie snímku se ujal Tim Burton, který už převedl do hrané podoby Alenku v říši divů. Burton se však původním Dumbem pouze inspiruje a vypráví odlišný příběh.

15:23

Již druhý náměstek slovenského generálního prokurátora Čižnára přijde o funkci kvůli svým kontaktům s jedním z obviněných v případu loňské vraždy reportéra Kuciaka a jeho přítelkyně. Čižnár novinářům řekl, že jeho hlavní zástupce Šufliarsky se k začátku dubna vzdává funkce ve vedení prokuratury.

15:30

Hnutí ANO v roce 2018 hospodařilo se ztrátou bezmála 43 milionů korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za loňský rok, kterou vládní subjekt zveřejnil na svém webu. Na výsledku se nejvíc podepsaly výdaje na volební kampaně, které dohromady vyšly na téměř 159 milionů korun.

15:37

Rusko se při regulaci internetu nevydá čínskou cestou, prohlásil premiér Medveděv. V Číně regulace často nepřinesla očekávané výsledky a Rusko tohoto příkladu nebude následovat, uvedl předseda ruské vlády v komentáři k novému zákonu o "ochraně" ruského internetu, který vyvolává stížnosti kritiků.

15:43

 

15:52

Policisté na Karvinsku odhalili skupinu výrobců pervitinu. Dvě ženy a čtyři muži drogu vařili déle než rok. Při domovních prohlídkách policie zajistila nejen 600 gramů pervitinu připraveného k distribuci. U sebe zadržení měli i větší množství tablet extáze a sušenou marihuanu.

16:01

Výdaje amerických spotřebitelů v lednu stouply jen o 0,1 procenta po prosincovém revidovaném propadu o 0,6 procenta, který byl nejvyšší za devět let. Uvedlo to dnes americké ministerstvo obchodu. Oživení výdajů bylo nižší, než se čekalo, což naznačuje, že ekonomika ztrácí na rychlosti.

16:10

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce probrat s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) středeční událost, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání představitelů ministerstva se zahraničními diplomaty. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Černínský palác.

16:19

Francouzské Bordeaux se chystá na sobotní demonstrace takzvaných žlutých vest a řádění stovek výtržníků. Starosta města Nicolas Florian prohlásil, že očekává "apokalyptický den", a obyvatele vyzval, aby nevycházeli ven. Obchodníci mají nechat stažené rolety.

16:27

 Kapela Rammstein se převlékla za vězně koncentračního tábora

 

16:35

Ministerstvo práce chystá už letos změny v lékařské posudkové službě, která hodnotí zdravotní stav kvůli přidělení a výši invalidních důchodů či příspěvků na péči. Resort plánuje nově omezit kontrolní prohlídky u lidí, u nichž se nedá očekávat zlepšení. Stanovit chce nové normy pro lékaře, kolik posudků by měli měsíčně zvládnout.

16:44

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) zamíří příští týden na třídenní cestu do Spojených států. V úvodu absolvuje setkání ministrů zahraničí členských států Severoatlantické aliance ve Washingtonu, před odletem z USA zamíří Petříček do Kansasu, kde bude jednat o podpoře investic českých firem a setká se s místní krajanskou komunitou.

16:52

"Lidovci už nechtějí být tím poštěkávajícím šestiprocentním ratlíkem, chtějí být vůdčí, rozhodující silou," uvedl před časem předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten ve funkci k dnešnímu dni skončil, na lidoveckém sněmu se volí nové vedení strany. Mají lidovci šanci, že se jim konečně podaří překročit vlastní stín? ptá se komentátor HN Petr Honzejk.

17:01
17:09

Vysoké školy a výzkumné organizace mohou dostat čtvrt miliardy korun na zavádění inovací do výuky. Peníze z evropských dotací jim poskytne ministerstvo školství. Zájemci musí předložit žádost s projektem do 30. srpna. Ministerstvo o tom dnes informovalo na svém webu.

17:18

Člen lidoveckého krajského středočeského výboru a místopředseda okresního výboru KDU-ČSL Praha-západ Jaroslav Vlach se delegátům brněnského sjezdu strany nabídl na předsedu jako nová tvář. Podle kandidáta, který se k trojici oznámených aspirantů na nástupnictví po Pavlu Bělobrádkovi přidal těsně před uzavřením nominací, mají lidovci vynikající program, ale ztratili formu a přitažlivost.

17:26

Za první dva měsíce letošního roku přibylo 38 nakažených HIV a šest případů AIDS. Téměř polovina nově nakažených byla v Praze, vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV a AIDS Státního zdravotního ústavu. Loni bylo HIV 208 případů, nejméně za posledních sedm let.

17:35
17:43

Do druhého kola volby předsedy KDU-ČSL dnes na sjezdu v Brně postoupili Marek Výborný a Marian Jurečka. Z celkového počtu 381 platných hlasů jich poslanec Výborný získal 176, bývalý ministr zemědělství Jurečka 118. O post se dále ucházeli předseda poslaneckého lidoveckého klubu Jan Bartošek, který získal 78 hlasů, a člen středočeské KDU-ČSL Jaroslav Vlach, pro nějž hlasovalo deset delegátů.

17:52

Mimořádný summit Evropské unie k brexitu svolal předseda Evropské rady Donald Tusk na 10. dubna. Oznámil to na twitteru. Učinil tak jen krátce poté, co britská Dolní sněmovna už potřetí odmítla text dohody o spořádaném vystoupení ze společenství.

18:00

Poslanci britské Dolní sněmovny i napotřetí odmítli dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová. Dohodu dnes podpořilo 286 zákonodárců, proti se jich postavilo 344.

18:09

Pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích, které tvoří významnou tuzemskou pivovarnickou skupinu PMS Přerov, přestanou od 1. dubna dodávat svá piva do více než tří set supermarketů a hypermarketů Albert. Vedení trojice pivovarů shodně tvrdí, že důvodem ukončení spolupráce s obchodním řetězcem Albert jsou nevyvážené obchodní podmínky.

18:18
18:27

Světový výrobce polovodičových součástek, společnost ON Semiconductor, investoval do expanze svého závodu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v posledních dvou letech 130 milionů dolarů, tedy asi tři miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Lenka Střálková.

18:35

Na bezpečnost a řádný průběh nedělních komunálních voleb v Turecku bude dohlížet přes 550 000 příslušníků bezpečnostních složek. Informoval o tom dnes podle agentury Anadolu turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Celkem přes 70 000 policistů, četníků a vojáků bude nasazeno v metropoli Ankaře a v Istanbulu.

18:44

Jednotlivá ministerstva mají zvážit potřebu státních hmotných rezerv, které požadují. Vyplývá to z materiálu vypracovaného ministerstvem průmyslu a obchodu. V dokumentu se mimo jiné píše, že Správa státních hmotných rezerv chtěla kvůli zvýšeným požadavkům institucí navýšení svého rozpočtu pro letošní rok o 813 milionů korun a pro příští rok o 866 milionů korun.

18:53

Stát pevně po boku nově zvoleného předsedy KDU-ČSL Marka Výborného a věnovat se jako dosud sociální a rodinné politice plánuje jediná kandidátka na funkci statutárního zástupce předsedy lidovců - senátorka Šárka Jelínková. V kandidátském projevu zdůraznila předsedkyně lidovců ve Zlínském kraji, že lidovci chtějí prosazovat přirozený řád věcí.

19:01
19:10

Česká koruna v závěru týdne stagnovala. Vůči dolaru dnes zůstala na čtvrteční hodnotě 22,98 Kč/USD. K euru česká měna oslabila pouze o haléř, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,81 Kč/EUR.

19:19

Pokud Mexiko okamžitě nezabrání migrantům nelegálně proudit do Spojených států, uzavřou USA příští týden svou jižní hranici, případně její značnou část. Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump, který Mexiko obvinil z toho, že na migračním problému finančně velmi vydělává.

19:27

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když index PX ztratil 0,5 procenta na 1074,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejhůře vedlo akciím výrobce antivirových programů Avast, naopak nejvíce posílily akcie mediální skupiny CME. Předcházející týden české akcie posílily o téměř procento.

19:36
19:45

Jordánský král Abdalláh II. dnes v italském Assisi převzal cenu zvanou Světlo míru, kterou uděluje františkánský řád. Ocenění mu předala loňská laureátka, německá kancléřka Angela Merkelová. Ta ve svém projevu ocenila zejména jeho nasazení v souvislosti s přijímáním syrských uprchlíků, kterých je v Jordánsku přes 670.000,

19:54

Desetitisíce lidí, podle agentury Reuters až milion, se dnes sešly v hlavním městě Alžírska na demonstraci za odstoupení churavějícího prezidenta Abdal Azíze Butefliky. Alžírské bezpečnostní složky proti demonstrantům použily slzný plyn a vodní děla.

20:03

Americká ministerstva financí a zahraničí předložila Bílému domu ke schválení nový balíček sankcí proti Rusku za otravu někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervově paralytickým jedem v Británii. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala agentura Bloomberg.

20:12
20:21

Spojené státy a Čína dosáhly pokroku v obchodních rozhovorech, jejichž další kolo dnes skončilo v Pekingu. Uvedly to podle agentury Reuters obě strany. Peking a Washington se nyní snaží ukončit obchodní válku, ve které na sebe v loňském roce vzájemně uvalovaly nová cla.

20:30

V Tunisku byl ve čtvrtek zadržen úředník Organizace spojených národů, který dohlíží na dodržování mezinárodního embarga na dovoz zbraní do Libye. Oznámil to dnes mluvčí OSN Farhan Haq. Agentura AFP s odvoláním na tuniské úřady napsala, že činitel čelí podezření ze špionáže.

20:38

Světové finanční trhy se nyní přiklánějí spíše k variantě dlouhého odkladu vystoupení Velké Británie z EU než brexitu bez dohody. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Libra po dnešním třetím odmítnutí dohody britským parlamentem oslabila, poté však ztráty zcela smazala

20:47

Mezinárodní federace Červeného kříže během dvou týdnů začne distribuovat humanitární pomoc ve Venezuele, kde jsou statisíce lidí ohroženy nedostatkem základních potravin a léků. Informoval o tom dnes šéf federace Francesco Rocca, podle něhož se Červený kříž hodlá vyhnout jakékoli politizaci doručení této pomoci.

20:56
21:05

Mezinárodní zábavní a marketingový kolos Endeavor LLC, který vlastní největší hollywoodskou agenturu zastupující filmové hvězdy, se chystá vstoupit na akciovou burzu. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedl list The Wall Street Journal (WSJ).

21:15

Růst ekonomik střední a východní Evropy, který je nyní nejvyšší od finanční krize před deseti lety, v příštích dvou až třech letech zpomalí. Kromě jiného kvůli výraznému nedostatku pracovních sil. Uvádí to zpráva Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnání.

21:25

Skandál amerického černošského herce Jussieho Smolletta, který podle vyšetřovatelů proti sobě v Chicagu zinscenoval rasistický útok, prověří Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Ten se zajímá o to, proč prokuratura obvinění stáhla. Město Chicago, jehož starosta postup prokuratury kritizoval, poslalo Smollettovi účet ve výši 130 000 dolarů (tři miliony korun) za zbytečné vyšetřování.

21:35

Panevropský akciový index STOXX 600 v letošním prvním kvartálu stoupl o více než 12 procent. Podle agentury Reuters tak zaznamenal nejlepší čtvrtletí za poslední čtyři roky. K jeho růstu velkou měrou přispěly akcie maloobchodních společností.

21:45
21:55

Pověřencem pro ochranu osobních údajů za loňský rok se dnes stala Margit Doležalová z ČSOB, která je také expertkou České bankovní asociace. Spolu s ní byli oceněni Vanda Kellerová ze společnosti T-Mobile a někdejší inspektor Úřadu pro ochranu osobních údajů Miloš Šnytr, který je nyní pověřencem pro několik jizerských obcí včetně Tanvaldu.

22:05

Španělská ekonomika loni rostla nejpomaleji za poslední čtyři roky, rozpočtový schodek však poprvé od finanční krize v roce 2008 klesl pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je limit stanovený pravidly Evropské unie.

22:15

Místopředsedy KDU-ČSL byli dnes na sjezdu strany v Brně v prvním kole zvoleni šéf lidoveckého poslaneckého klubu a neúspěšný kandidát na předsedu strany Jan Bartošek, náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec a náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek.

22:25

Úřady ve středoafrickém státě Burundi dnes odebraly vysílací licenci britské rozhlasové stanici BBC. Podle národního úřadu pro komunikaci rozhlasová stanice porušila řadu nařízení, mimo jiné neověřuje své zdroje, napsala agentura AFP.

22:35
22:45

Americká centrální banka (Fed) by měla "okamžitě" snížit své úrokové sazby o půl procentního bodu. Uvedl to dnes ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow v rozhovoru se serverem Axios. Fed se loni kvůli zvyšování úrokových sazeb stal terčem ostré kritiky ze strany prezidenta Donalda Trumpa, který je zastáncem nízkých úroků.

22:55

Ceny ropy dnes stoupaly díky omezování těžby v rámci dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců a díky sankcím, které Spojené státy uvalily na Írán a Venezuelu. Oba tyto faktory zastínily obavy ze zpomalování světové ekonomiky. Za první tři měsíce ceny vykázaly největší kvartální vzestup od roku 2009.

23:05

Učitel konečně bere víc než prodavač Lidlu! Ale uživí se v Česku? Shrnuje Veselovský

 

23:25

Dohoda o brexitu vyjednaná vládou premiérky Theresy Mayové ještě nemusí být mrtvá, ačkoli ji dnes britští poslanci už potřetí odmítli. Britští novináři v reakci na odpolední hlasování avizují, že příští týden by mohl přijít čtvrtý pokus o prosazení dokumentu po skončení procesu, v němž poslanci hledají alternativní plán pro podobu budoucích vztahů s EU.

23:35

Americké akcie vykázaly za letošní první čtvrtletí silný růst. Index S&P 500 si připsal přes 13 procent, což představuje jeho nejlepší čtvrtletní výsledek od roku 2009. Během dnešního obchodování akcie posílily díky optimismu ohledně vývoje obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou.

23:45

Spojené státy budou považovat jakýkoli krok k rozvinutí vojenských operací ve Venezuele za přímé ohrožení mezinárodního míru. V reakci na ruskou vojenskou přítomnost ve Venezuele to dnes v prohlášení uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton, napsala agentura Reuters.

07:15

Kampaň za brexit Vote Leave, která  byla v roce 2016 hlavní skupinou prosazující brexit, stáhla své odvolání proti pokutě udělené loni v červenci za porušení volebních předpisů. Podle prohlášení britské volební komise zřejmě Vote Leave pokutu ve výši 61 tisíc liber (přes 1,8 milionu korun) již zaplatila.

07:28

Slováci dnes rozhodnou o tom, zda novým prezidentem země bude právnička Zuzana Čaputová nebo místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

07:42

V Paříži a dalších francouzských městech se dnes očekávají další demonstrace takzvaných žlutých vest proti politice prezidenta Emmanuela Macrona, v pořadí jde o 20. sobotní protest.

07:58

Sjezd KDU-ČSL na brněnském výstavišti pokračovat volbou posledního řadového místopředsedy, diskusí o změně stanov a směřování politiky KDU-ČSL. Představí se také lidovečtí kandidáti pro květnové volby do Evropského parlamentu.

08:12

O víkendu se na severu Aljašky se očekávají teploty převyšující obvyklé hodnoty i o 20 stupňů. Jde tak o mimořádně teplý konec zimy pro severský stát s teplotami i o 15 stupňů Celsia nad sezóními průměry.

08:28

Obyvatelé venezuelského hlavního města Caracas se v pátek večer znovu ocitli bez dodávek elektrické energie. Údajně výpadek týká i dalších velkých měst v zemi.

08:42

V noci na neděli začne platit letní čas. Ve 02:00 se hodiny posunou o 60 minut dopředu, noc tak bude o hodinu kratší.

08:58
09:12

Německý průmysl je na tom špatně, říká vlivný německý ekonom Clemens Fuest. Ekonomiku podle něj čeká "měkké přistání.

09:28
09:42

Případný přesun české ambasády do Jeruzaléma vyvolá další agresi. Uvedl to nový kuvajtský velvyslanec v České republice Rašíd Fálih Hadžrí. Kuvajt podle něj nechce ovlivňovat vnitřní politiku ČR, nicméně přestěhování české ambasády v Izraeli nepovažuje za dobré řešení.

09:58

Po téměř dvou měsících nastoupil útočník Martin Frk v NHL a přispěl jednou přihrávkou k výhře Detroitu 4:0 nad New Jersey.

10:12
Učitelé mají víc než prodavači v Lidlu. Ale stačí to?
10:28

Při celoročním ustálení času by  lépe by vyhovoval přirozenému přírodnímu cyklu střídání světla a tmy zimní, tedy standardní středoevropský čas. Uvedla to bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová.

10:42

Většina obchodů s kryptoměnami je falešných. Burzy čísla uměle nafukují, aby přilákaly pozornost, tvrdí studie.

10:42

Slovensko v malém. Konzervativní vesnice Úľany má starostu podobného Čaputové.

10:58
11:12

Nejméně 17 obětí na životech si na severozápadě Afghánistánu vyžádaly bleskové povodně, které oblast sužují od čtvrtka. Voda zničila více než 500 domů a smetla i provizorní přístřešky pro umístění vnitřně vysídlených rodin.

11:28
11:42

Režisér Tim Burton přepracoval animovaný film o létajícím slonovi do dvouhodinové barevné podívané s herci.

 

11:58
11:58

Posledním místopředsedou KDU-ČSL se v nové volbě stal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, byl jediným kandidátem.

12:12

Předsednictví České republiky v EU ve druhé polovině roku 2022 si vyžádá stovky nových pracovních míst, vyplývá z materiálu ministerstva financí.

12:28
12:42

Pilot letadla, v kterém v lednu zahynul argentinský fotbalista Emiliano Sala, byl podle informací BBC barvoslepý a nesměl létat v noci.

12:58

Téměř jeden ze čtyř dospělých Američanů za uplynulý rok neměl s nikým intimní poměr. Vyplývá to z průzkumu, o němž na svých internetových stránkách informuje The Washington Post.

13:12
13:28

Bývalý ministr kultury Daniel Herman chce, aby brněnský sjezd KDU-ČSL odsoudil jednání ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) a požádal o její rezignaci.

13:42

Jedenáct údajných islamistů, které na západě Německa zadržela policie při protiteroristické razii, bylo propuštěno. 

13:58

 

14:12

Společnost Facebook zvaží možnosti pro restrikce živého vysílání na své sociální síti. S odvoláním na oznámení provozní ředitelky firmy Sheryl Sandbergové o tom nformoval zpravodajský server BBC.

14:28

KDU-ČSL dá do kampaně do květnových voleb do Evropského parlamentu do deseti milionů korun.

14:42
14:58

Česko bude předsedat EU v době, kdy se bude měnit poměr sil. Situace bude pro Čechy těžší, s odchodem Britů přijdou o spojence.

15:13
15:28

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán si krátí dobu v newyorském vězení přípravou módního projektu, které chce rozjet se svou manželkou. Bývalý šéf mocného drogového kartelu Sinaloa má v červnu vyslechnout rozsudek za rozsáhlé pašování drog, do té doby chce do módního světa uvést svou vlastní značku. Její jméno bude identické s jeho zločineckou přezdívkou - El Chapo (Prcek).

15:46
16:01

Britský vědec David Nutt strávil posledních deset let svého života honbou za "dokonalým alkoholem". Vyvíjí syntetickou látku, která by si zachovávala účinky alkoholu na náladu člověka bez zdravotních rizik a bolestivých kocovin. Nuttova práce se dle jeho vlastních slov pomalu blíží do finále a výsledný produkt by do pěti let mohl přijít na trh.

16:18

Ve washingtonském metru se objevil inzerát hlavní americké špionážní služby CIA nabízející práci lidem zběhlým v ruštině. Dvoujazyčný rusko-anglický text uchazečům slibuje, že v Ústřední zpravodajské službě na ně čeká "hora příležitostí", jak svou jazykovou znalost využít.

16:34

Soud v Egyptě dnes uložil doživotní tresty ve vězení 18 osobám obviněným z toho, že vytvořili teroristické uskupení přidružené k radikálům z takzvaného Islámského státu. Od deseti do 15 let za mřížemi si má odsedět 12 obviněných z plánování útoků na křesťanskou menšinu v zemi. Proti rozsudku je možné se odvolat.

16:51
17:07

Favoritka slovenských prezidentských voleb Zuzana Čaputová očekává těsnější výsledek dnešního rozhodujícího kola přímé volby než prvního kola hlasování, které před dvěma týdny s výrazným náskokem vyhrála. Pětačtyřicetiletá právnička Čaputová se předem za vítěze nepovažuje. Dění ke slovenským volbám sledujeme zde.

Zuzana Čaputová

17:23

KSČM loni hospodařila se ztrátou zhruba 20 milionů korun, přičemž příjmy se pohybovaly kolem 140 milionů korun. Na ztrátě se podepsaly nižší příspěvky státu hlavně za předloňské sněmovní volby a za poslance, jichž mají nyní komunisté pouze 15. Deficit byl ale zhruba o třetinu nižší než původně plánovaný, řekl místopředseda strany pro ekonomiku Václav Ort.

17:39
17:55

Americká vláda zastavila přímou finanční pomoc třem středoamerickým státům, z nichž do USA proudí největší množství migrantů. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že zastavuje platby Salvadoru, Guatemale a Hondurasu za roky 2017-18. Důvod výslovně neuvedlo. Trump opakovaně poukazuje na proudy migrantů, kteří po tisících směřují přes Mexiko severním směrem k hranicím USA.

18:11

Nástupní plat učitele ZŠ a SŠ konečně dohnal nástupní plat pokladního v supermarketu LIDL! Ale české učitelky a učitelé slyší od politiků víc než čtvrtstoletí, jak jsou důležití a klíčoví pro výchovu našich dětí a jak se doslova podílejí na rozvoji demokracie. Ale dobří učitelé stále odcházejí ze školství pryč, protože se důstojně neuživí. Platy českých kantorů shrnuje Martin Veselovský.

 

18:28

Afghánský viceprezident Rašíd Dóstum dnes vyvázl nezraněn z pokusu o atentát, který na něj zosnovaly neznámé osoby. Oznámila to agentura Reuters. Uzbecký generál přežil už druhý atentát, který byl na něj spáchán po loňském návratu z exilu do vlasti. Při útoku na viceprezidentovu kolonu nedaleko města Mazáre Šarífu zahynul jeden Dóstumův ochránce a další dva byli zraněni.

18:45
19:02

Navzdory mohutnému nasazení pořádkových sil a zákazům demonstrací na mnoha místech Francie se dnes opět shromáždily tisíce stoupenců takzvaného hnutí žlutých vest, aby protestovaly proti reformní politice Macrona. V Paříži policisté během již dvacáté protestní soboty uzavřeli okolí bulváru Champs-Elysées a zkontrolovali na 8000 lidí. K prvním násilnostem došlo v Bordeaux, kde skupina výtržníků rozbila výlohu obchodu.

Francie, Paříž, demonstrace, žluté vesty

19:21

Podle dat agentury Rating dá téměř 27 procent voličů hlas jednačtyřicetiletému herci Volodymyru Zelenskému. Porošenkovi jen 17 procent, stejně jako bývalé premiérce Juliji Tymošenkové. Právě komik Zelenskyj, známý z televizního seriálu, je překvapivým fenoménem letošních voleb. "Je nekompetentní a neví nic o mezinárodní politice. Ani neumí anglicky," uvedl žurnalista .

19:42

V Jeseníku byl dnes překonán 16 let starý teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili 18,5 stupně; v roce 2003 to bylo o půl stupně méně. Byla to zároveň nejvyšší teplota v Olomouckém kraji, řekl dnes Roman Volný z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Šlo zároveň o jediný překonaný teplotní rekord v České republice.

20:01
20:22

Donald Trump překročil prezidentské pravomoci, když zrušil nařízení, jímž jeho předchůdce Barack Obama zakázal těžbu surovin v arktických oblastech a v Atlantiku. Rozhodl o tom soud v aljašské metropoli Anchorage. Soudkyně Sharon Gleasonová svým rozhodnutím obnovila platnost Obamova dekretu, který byl jedním ze základů jeho politiky v oblasti ochrany životního prostředí.

20:41
20:58

Středočeští policisté dnes pátrali po bezpilotním letounu, který se údajně pohyboval v Březiněvsi v dráze pro letadla mířící na ruzyňské letiště. Využili k tomu i vrtulník. Člověka, který dron ovládal, nenašli. Případ si převzali kriminalisté. Oznámila to řekla středočeská policejní mluvčí Jana Šteinerová. Provoz pražského letiště omezen nebyl.

21:18

Demokratický prezidentský kandidát Beto O'Rourke dnes v domovském státě Texas formálně zahájil volební kampaň, v níž bude usilovat o nominaci do souboje o Bílý dům. Na mítinku v rodném El Pasu řekl svým stoupencům, že ukončí války na Blízkém východě a v Afghánistánu, podpoří legalizaci marihuany po celé zemi a zjednoduší fungování odborů.

 

21:46

V Česku žije na 40 tisíc lidí s omezenou svéprávností. Někteří končí v ústavech, i když si to nepřejí. A nic s tím nezmohou.

22:10

Na Slovensku začalo sčítání hlasů. Podle prvních zveřejněných průzkumů zvítězila Zuzana Čaputová. Dění sledujeme zde.

22:42
23:03

Izraelská armáda dnes zasahovala u hranic Pásma Gazy, kde se sešly desetitisíce Palestinců na protestní akci k prvnímu výročí každotýdenních příhraničních protestů. Ty si od loňského března vyžádaly přes 200 mrtvých Palestinců a několik izraelských vojáků. Dnes byli podle palestinských činitelů střelbou izraelských vojáků usmrceni čtyři mladíci a další více než dvě stovky lidí byly zraněny.

23:29

Právnička Zuzana Čaputová podle předběžných výsledků z téměř dvou pětin volebních okrsků jasně vede v dnešním druhém kole prezidentských voleb na Slovensku před svým soupeřem, místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem v poměru 57,91 ku 42,08 procentům hlasů. Dění okolo slovenských voleb sledujeme zde.

00:20

Slováci si zvolili svou první prezidentku. Více ke slovenským prezidentským volbám se dočtete zde.

CaputovaHN2

06:45

Slovensko si v osobě právničky Zuzany Čaputové zvolilo prezidentku, která bude hájit spravedlnost a která se postaví zlu. Řekl to úřadující slovenský prezident Andrej Kiska, který Čaputovou v kampani podporoval.

07:02

Vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách vnímají slovenské deníky v prvních komentářích jako naději na novou kulturu a slušnost v politice, popřípadě jako porážku populismu a předsedy vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

07:16

Budoucnost proslulého tasmánského čerta čili ďábla medvědovitého se možná projasňuje. Tento vačnatec, jemuž hrozilo vyhubení v souvislosti s nakažlivou formou rakoviny, vykazuje známky adaptace, které dávají naději, že tento unikátní druh nevyhyne.

07:35

 

07:48

Únorové přepadení severokorejské ambasády v Madridu bylo znepokojivým teroristickým útokem. Prohlásil to činitel ministerstva zahraničí KLDR citovaný státní agenturou KCNA, který uvedl, že Severní Korea bedlivě sleduje spekulace, že za činem stály americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a disidentská organizace.

08:05

K překvapení úředníků města Bruselu se ukázalo, že "čůrající chlapeček" močí 400 let čistou, pitnou vodu přímo do odpadu. Denně takto proplýtvala 1000 až 2500 litrů, což by stačilo pro deset domácností. Úřady již situaci řeší.

08:25

Pojišťovny zaznamenaly v letošní zimní sezoně mírný nárůst počtu zranění českých turistů v zahraničí. Nejčastějšími případy byly úrazy kolenních vazů, zlomeniny nohou a zranění zápěstí a loktů. Výrazně přibyly případy z exotických lokalit, jako je jihovýchodní Asie či Nový Zéland.

08:41

Na Ukrajině dnes začaly prezidentské volby, k volebním urnám může zamířit až 30 milionů oprávněných voličů. O post nové hlavy státu se uchází rekordních 39 kandidátů, podle odhadů ale nejspíš žádný z nich dnes nezíská nadpoloviční většinu potřebnou k vítězství a rozhodovat bude až druhé kolo naplánované za tři týdny.

08:56

Ministerstvo práce připravilo tři návrhy, jak by se od ledna mohla zvýšit rodičovská. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) chce dál prosazovat variantu, aby si o 80 tisíc na 300 tisíc korun polepšili všichni rodiče s nejmladším dítětem do čtyř let. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že by nejvhodnější bylo, aby zvýšenou dávku dostali rodiče novorozenců a také ti, kteří rodičovskou zrovna pobírají.

09:15

Firma Groz-Beckert Czech, která vyrábí jehly pro textilní stroje i díly pro tkalcovské stroje, měla loni tržby téměř 2,2 miliardy korun. Poprvé tak překročila sumu dvě miliardy. Za loňský rok čeká provozní zisk 108,6 milionu Kč a zisk před zdaněním 59,3 milionu. Mnohamilionové částky investuje v Českých Budějovicích do bezpečnosti práce; snižuje hluk na pracovištích, další peníze dává do odsávání.

09:32

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 469 737 lidí, což je proti loňskému roku nárůst o zhruba 17 tisíc. Nejvíce je učitelů, a to 183 tisíc. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 64 tisíc.

09:46

Vláda by měla podle ministerstev odmítnout návrh poslanců TOP 09, kteří chtějí zkrátit výpovědní lhůty u smluv s mobilními operátory na maximálně sedm dní. Kabinet se bude předlohou zabývat v pondělí.

10:16

Hackeři ze Saúdské Arábie napadli mobilní telefon šéfa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose a ukradli z něj jeho osobní data. Podle zpravodajského serveru BBC to vyplývá ze zjištění soukromého vyšetřovatele, který měl vypátrat, jak Bezosovy osobní zprávy získal americký bulvární deník National Enquirer.

10:34

Izraelské úřady dnes znovu otevřely dva hraniční přechody do Pásma Gazy pro lidi a zboží. Agentuře AP to potvrdili izraelští i palestinští činitelé. Izraelská vláda přechody Erez a Kerem Šalom nechala v pondělí uzavřít poté, co raketa vypálená z Gazy zasáhla obytný dům v obci poblíž Tel Avivu, zraněno bylo sedm lidí.

10:48

Češi díky teplému počasí během právě skončené zimy meziročně ušetřili za zemní plyn. Uvedl to Český plynárenský svaz (ČPS). Podle plynařů doprovázejí vyšší teploty téměř celou aktuální topnou sezonu, což způsobuje, že lidé mimo jiné méně topí. Celý loňský rok byl podle údajů z pražského Klementina nejteplejší od roku 1775, kdy tam začalo soustavné měření teplot.

11:00

Na Ukrajině dnes ráno začaly prezidentské volby, k volebním urnám může zamířit až 30 milionů oprávněných voličů. O úřad nové hlavy státu se uchází rekordních 39 kandidátů. Podle odhadů ale nejspíš žádný z nich nezíská nadpoloviční většinu potřebnou k vítězství a rozhodovat bude až druhé kolo naplánované za tři týdny.

11:20

Islamistické hnutí Šabáb v Somálsku dnes oznámilo, že popravilo čtyři muže, které podezíralo ze spolupráce s tajnými službami Británie, Somálska a Džibutska. Muže zastřelila popravčí četa na náměstí ve městě Kamsuma na jihu země, oznámilo hnutí prostřednictvím své rozhlasové stanice Andalus.

11:41

Voliči v Turecku dnes hlasují v místních volbách, které jsou považovány za test obliby prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V době, kdy turecké hospodářství zažívá strmý propad, hrozí, že Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ztratí vládu nad Ankarou a dokonce Istanbulem, největším tureckým městem.

12:00

 

12:18

Slovenská státní volební komise dnes potvrdila, že právnička Zuzana Čaputová byla v sobotním rozhodujícím kole přímých voleb hlavy státu zvolena novou prezidentkou. Oznámil to šéf komise Eduard Bárány.

12:38

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se nebojí velké obměny v předsednictvu KDU-ČSL a mnoha nových lidí. Vedl lidovce přes osm let, v pátek ho vystřídal poslanec Marek Výborný. Do předsednictva se dostali také tři mladí náměstci různých primátorů. Bělobrádek doufá, že mladí koně budou tažní, a ne chovní. Výborný podle něj sice nemá tolik zkušeností, ale nemá za sebou ani chyby.

12:59

Fotbalisté, kteří budou chtít reprezentovat Čínu jako naturalizovaní hráči, musí od nynějška splnit řadu požadavků včetně například zkoušky z historie tamní komunistické strany. Podle nově přijatých pravidel Čínské fotbalové asociace musí zvládnout i základy teorie, znát čínskou hymnu, vlajku, symboly, čínské společenské poměry a kulturu.

13:15

Více než šest milionů Britů do dnešního dne podepsalo petici proti vystoupení Spojeného království z Evropské unie. V pondělí budou o petici debatovat poslanci Dolní sněmovny.

13:39

Čínský velvyslanec usiloval o odchod tchajwanského diplomata už na novoročním setkání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s diplomatickým sborem, Hřib to ale odmítl. Stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty ve středu vyhověla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), opozice ji za to kritizuje a vyzývá k odstoupení.

14:00

 

14:19

Odpovědi, o kterou podle všeho nestála, se dočkala sárská organizace opoziční Alternativy pro Německo. Odbočka strany, která je známá svou kritikou islámu a migrace, chtěla ukázat, že je mezi útočníky nožem řada přistěhovalců, a zeptala se proto zdejší policie, jaká se ve statistice nejčastěji objevují křestní jména. Odpověď ale ukázala, že nejvíce takových činů páchají lidé s typicky německými jmény jako Michael, Daniel, Andreas, Sascha nebo Thomas.

14:40

V Česku roste zájem o elektrokola. Podle srovnávače cen Heureka.cz se jich loni přes internet prodalo o desetinu více než předloni, kdy jich lidé nakoupili za víc než 100 milionů korun. Letos by trh s elektrokoly přes internet mohl vzrůst také o desetinu.

14:59

Tisíce jedovatých ropuch zaplavily město Palm Beach Gardens, které leží severně od Miami na Floridě. Město s 55 tisíci obyvateli se ocitlo v jejich obležení a bojí se rizika, které představují pro děti a domácí mazlíčky, kteří mohou ropuchy pozřít.

15:21

 

15:40

Objem celosvětové těžby diamantů se v roce 2018 nepřiblížil předloňské hodnotě, která byla na čtyřletém maximu. Měl by však být kolem průměru za poslední dekádu. V letošním roce očekávají experti růst celosvětové poptávky po diamantových špercích o 3,5 procenta a dodávky do obchodů v podobném objemu, což by mohlo způsobit tlak na mírný růst cen diamantů.

15:57

Papež František dnes v Maroku vyzval k prohlubování dialogu s muslimy. Na setkání s katolickými kněžími a řádovými sestrami prohlásil, že jejich úkolem v převážně muslimské zemi je žít v bratrství. Informovaly o tom zahraniční agentury. František dnes ukončí svou dvoudenní cestu do této severoafrické země, kterou se snaží využít k vymezení se proti extremismu.

16:19

 

16:38

Na severu Londýna byli od sobotního večera do dnešního dopoledne pobodáni čtyři lidé, na které pachatel útočil zřejmě kvůli tomu, že byli sami. Policie se domnívá, že všechny čtyři případy má na svědomí ten samý člověk a v souvislosti s nimi jednoho muže zadržela. Kvůli nárůstu počtu útoků nožem dostali britští policisté vyšší pravomoci.

16:59

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová by znovu jmenovala Roberta Fica premiérem, pokud by jeho vláda po příštích volbách měla v parlamentu většinu. Ústavním soudcem ho ale nejmenuje. Chce se mimo jiné zasadit o očištění justice, omezení politických tlaků a obnovení důvěry ve veřejnou správu a politiku. Řekla to dnes v Bratislavě v rozhovoru pro Českou televizi.

17:20

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný považuje svého otce Miloslava za vzor toho, že jde politika dělat slušně a poctivě. Řekl to dnes ČTK po dvoudenním sjezdu strany v Brně a při příležitosti oslav stého výročí založení strany. Miloslav Výborný byl v minulosti ministrem obrany, působil jako ústavní soudce a nyní je soudcem Nejvyššího správního soudu.

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný vystoupil na oslavě 100. výročí založení strany.

17:38

Uzbekistán chce zprostředkovat přímé mírové jednání mezi afghánskou vládou a radikálním hnutím Tálibán. Napsala to dnes ruská agentura TASS ve zprávě o jednání uzbecké vládní delegace v Kábulu. Delegace navrhla, aby se místem budoucích rozhovorů stalo uzbecké město Samarkand. Tálibán dosud přímé jednání s Kábulem odmítal.

17:57

Vítězem cyklistického závodu Kolem Katalánska se stal Kolumbijec Miguel Ángel López. Poslední etapu akce zařazené do WorldTour v Barceloně vyhrál po sólovém úniku Ital Davide Formolo. Člen stáje Bora-hansgrohe si dojel pro první vítězství od roku 2015, kdy vyhrál čtvrtou etapu na Giru d'Italia.

18:19

Desetitisíce Španělů dnes vyrazily do protestního pochodu v Madridu, aby přiměly vládu řešit problém vylidňování venkova. Obyvatelé zemědělských regionů sjednocení sloganem "Revolta vyprázdněného Španělska" po úřadech chtějí, aby zajistily mladým lidem na venkově lepší podmínky pro život.

Tisíce lidí v Madridu pochodují na protest proti vylidňování španělského venkova.

18:38

Veškeré útoky pod záminkou obrany vlády práva jsou ve skutečnosti falešné zprávy, Maďarsko čelí kampani pomluv stejně jako jiné země hájící svou identitu. V rozhovoru pro maďarský rozhlas to dnes řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Varoval, že každý politik, který se odchýlí od "liberálního mainstreamu", se může stát terčem útoku "globálně působících továren na výrobu falešných zpráv".

18:59

Jednorázový cyklistický závod Gent-Wevelgem zařazený do elitního seriálu WorldTour vyhrál v hromadném spurtu čelní skupiny Nor Alexander Kristoff. Zdeněk Štybar po pátečním vítězství v Grand Prix E3 v Harelbeke pracoval v protivětru pro tým a v závěru už na tempo pelotonu rezignoval.

Jednorázový cyklistický závod Gent-Wevelgem zařazený do elitního seriálu WorldTour vyhrál v hromadném spurtu čelní skupiny Nor Alexander Kristoff.

19:20

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka v sobotu odvolal ze služby kněze podezřelého ze sexuálního zneužívání svinařského zastupitele Jiřího Kylara v době jeho dospívání. Rozhodl tak na základě důvodného podezření, oznámil dnes ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman s tím, že knězovo odvolání doporučilo kolegium ustanovené pro obdobné případy.

19:41

Fotbalisté AS Řím podlehli v italské lize Neapoli vysoko 1:4. Jediný gól domácích dal v nastavení prvního poločasu Diego Perotti z penalty nařízené za faul na útočníka Patrika Schicka. Český reprezentant nastoupil v základní sestavě a odehrál 63 minut, než ho vystřídal Nicolo Zaniolo.

Fotbalisté AS Řím podlehli v italské lize Neapoli 1:4.

19:56

Brazílie dnes otevřela své diplomatické zastoupení v Jeruzalémě. V den návštěvy prezidenta Jaira Bolsonara v Izraeli učinil nejlidnatější latinskoamerický stát vstřícný krok vůči židovské zemi, která navzdory protestům Palestinců považuje Jeruzalém za své hlavní město. Izraelský ministr zahraničí již Brazílii za gesto podpory poděkoval. Brazilská ambasáda nadále zůstává v Tel Avivu.

20:19

Velká cena Bahrajnu formule 1 skončila nečekaným triumfem stáje Mercedes. Pro vítězství si dojel obhájce titulu Lewis Hamilton před týmovým kolegou Valtterim Bottasem, kterým k úspěchu pomohl naprostý kolaps obou jezdců favorizovaného Ferrari.

Ve velké ceně Bahrajnu formule 1 zvítězil obhájce titulu Lewis Hamilton ze stáje Mercedes.

20:36

Dnešní první kolo ukrajinských prezidentských voleb s odstupem vyhrál herec Volodymyr Zelenskyj, do druhého kola by měl spolu s ním postoupit dosavadní prezident Petro Porošenko. Vyplývá to z průzkumu provedeného u volebních uren, jehož výsledky byly zveřejněny po uzavření volebních místností.

20:53

Volební štáb bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové označil průzkumy u volebních uren za zmanipulované. Sama Tymošenková dnes na tiskové konferenci po oznámení prvních odhadů řekla, že spolu s vítězem prvního kola Volodymyrem Zelenským postupuje do druhého kola ona.

Bývalá ukrajinská premiérka Julie Tymošenková.

21:15

Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn bude usilovat o to, aby parlament vyslovil nedůvěru premiérce Therese Mayové a britští voliči šli k předčasným volbám. Britským médiím to řeklo několik labouristických poslanců, jejichž strana získává v posledních průzkumech náskok před vládnoucími konzervativci.

21:35

Tenisový fenomén Roger Federer vyhrál počtvrté turnaj série Masters v Miami a načal druhou stovku svých titulů na ATP Tour. Sedmatřicetiletý Švýcar porazil v dnešním finále 6:1, 6:4 loňského šampiona Johna Isnera ze Spojených států a získal druhý letošní titul a celkově 101. v kariéře.

Roger Federer počtvrté vyhrál turnaj série Masters v Miami.

21:56

Evropská komise by si podle podle prezidenta Miloše Zemana neměla hrát na vládu EU, ale měla by poskytovat pouze úřednický servis. Skutečnou unijní vládu by měla představovat Evropská rada, která je složena zejména z předsedů vlád a hlav států EU, řekl Zeman. Řekl to dnes v rozhovoru pro Českou televizi, který se týkal 15 let Česka v EU.

22:18

Prezident Miloš Zeman má další dva kandidáty na ústavního soudce poté, co mu Senát odmítl schválit do této funkce advokáta Aleše Gerlocha. Osobně je ale horní komoře představit nechce kvůli tomu, že Senát má za zbytečný a vyhlídky svého adepta na zvolení by tak mohl zhoršit. Zeman to dnes uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

22:40

 

22:59

Rusko možná výsledky prezidentských voleb na Ukrajině neuzná. Prohlásil to dnes v reakci na průběh a výsledky prvního volebního kola šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov. Řekl, že během voleb byl nahlášen "fenomenální počet" stížností na porušování volebních pravidel.

23:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes oznámil několik změn ve své vládě, v níž se novou ministryní pro evropské záležitosti stala Amélie de Montchalinová. Nastoupila na místo uvolněné výraznou osobností Macronovy strany Republika v pohybu Nathalií Loiseauovou, která stojí v čele její kandidátky do květnových evropských voleb.

23:37

 

23:59

Strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana směřuje k vítězství v dnešních místních volbách, které jsou v době krize tureckého hospodářství považovány za test obliby autoritativního vůdce. Po sečtení dvou třetin hlasů získala Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) přízeň více než 40 procent voličů, informovala turecká média. 

06:30

Ukrajina po 21. dubnu, kdy se ve druhém kole rozhodne o obsazení postu prezidenta, zahájí "novou etapu návratu Donbasu a Krymu". Prohlásil to dnes v Kyjevě prezident Petro Porošenko, který podle předběžných odhadů v dnešním prvním volebním kole obsadil druhé místo za hercem Volodymyrem Zelenským. Obhajující prezident vyzval voliče svého hlavního soupeře, aby ve druhém kole přešli na jeho stranu.

06:50

Fotbalisté Plzně udolali v nedělním 26. ligovém kole Bohemians 1905 3:2 a zabrali po dvou porážkách za sebou. Domácí ztratili dvoubrankové vedení, ale střídající Tomáš Chorý v 86. minutě dramatický zápas rozhodl. Úřadující mistři využili sobotního zaváhání pražských "S". Druhý tým tabulky se vedoucí Slavii přiblížil na sedm bodů a současně si vytvořil osmibodový náskok před třetí Spartou.

Bohemians, Plzeň

07:01

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho strana napadne výsledky nedělních místních voleb všude, kde to bude potřeba. Informovala o tom agentura Reuters Připustil prohru v boji o post istanbulského starosty, ale zdůraznil, že v největším tureckém městě jeho Strana spravedlnosti a rozvoje získala mnoho jednotlivých obecních úřadů.

07:16

Po sérii negativních stanovisek z minulého týdne se dnes britští poslanci opět pokusí najít shodu na některé z variant odchodu Británie z Evropské unie. Na stůl znovu dostanou několik návrhů, které budou pro vládu premiérky Theresy Mayové nezávazné.

07:42

 

07:56

Vítězství právničky Zuzany Čaputové ve slovenských prezidentských volbách vnímají komentátoři českých deníků jako výsledek volání veřejnosti po slušnosti a spravedlnosti po loňské vraždě novináře Jana Kuciaka. Pro novou slovenskou prezidentku bude podle nich ale těžké naplnit velká očekávání, když klíčové kompetence má vláda a parlament.

08:07

Herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj vede po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině před stávajícím prezidentem Petrem Porošenkem a bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Uvedla to státní volební komise po sečtení hlasů z více než 45 procent volebních okrsků.

08:20

Poslední kapka pro mě byla prezidentská volba, když jsem viděl, jak rychle a efektivně se internetem šířily různé fámy. Člověk musí být neustále konfrontovám s opačnými názory, spousta lidí mi řeklo, že se díky mně zajímají o politiku, říká youtuber Karel Kovář alias Kovy.

 

08:33

Zatímco všechny rezorty dostaly za úkoly šetřit, kde se dá, zdravotnictví jde opačným směrem. Pacienti letos dostanou zaplaceno od pojišťoven to, co si dosud museli platit sami. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro HN vysvětluje, proč nechystá spoluúčast pacientů a z čeho chce financovat péči v dalších letech.

08:47

Čína v podílu HDP s ohledem na paritu kupní síly předběhla Spojené státy, Indové a Japonci šlapou Američanům na paty také, Indonésie překonala Brazílii a v roce 2023 by měla předehnat i Rusko a sesadit ho z pozice šesté největší světové ekonomiky. Asie si znovu nárokuje být centrem globální ekonomické aktivity.

08:59

Stát není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Uvedl to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok, ve které hodnotí fungování České republiky.

09:13

Nejvyšší soud ve Finsku dočasně pozastavil veškeré aktivity Finského hnutí odporu (SVL), které je součástí severského neonacistického uskupení Nordické hnutí odporu. Konečný verdikt, zda bude SVL trvale zakázáno, soud vynese později, podle televize YLE může rozhodování trvat i rok.

09:27

Endorfiny Miroslava Marka: Správce rekordů z Pelhřimova udělal z poťouchlých nápadů fungující firmu

 

09:41

V borových lesích amerického státu New Jersey o víkendu vypukl požár, který se rychle rozšířil na 40 kilometrů čtverečních. Kouř je podle agentury AP viditelný i z oblastí vzdálených přes 60 kilometrů.

09:56

Útok radikálního hnutí Tálibán na dvě kontrolní stanoviště v severní afghánské provincii Saripúl si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně pěti příslušníků bezpečnostních složek. S odvoláním na místního guvernéra o tom informovala agentura AP.

10:10

Na pražském letišti na Terminálu 2 už nepotkáte uklízečku nebo uklízeče, kteří by ručně myli podlahu. Uklízecí firma ISS tam teď testuje autonomní mycí stroj s názvem Swingobot 2000. A jak to tak vypadá, lidská uklízecí síla se sem už jen tak nevrátí. Tento robot totiž podlahu umyje mnohem lépe a použije při tom méně chemie.

 

10:23

Aktivita průmyslu v zemích eurozóny byla v březnu nejslabší za téměř šest let, přičemž výsledky průmyslu největší ekonomiky, Německa, jsou nejhorší za sedm let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila společnost IHS Markit. Příčiny vidí zejména ve zpomalování růstu světové ekonomiky a v problémech kolem odchodu Británie z Evropské unie.

10:36

Hodně Čechů bude po volbě Zuzany Čaputové prezidentkou s trochou závisti koukat na Slovensko, je přesvědčen komentátor německé veřejnoprávní televize ARD. Český prezident Miloš Zeman podle něj teď ve srovnání s Čaputovou vypadá ještě o něco starší. Prezidentským volbám se věnují také další německá média, v nichž se objevují i srovnání Čaputové s Václavem Havlem.

10:51

Cloudové služby dosud začala využívat třetina českých firem. Pokud o nich tuzemské společnosti uvažují, polovina preferuje českého poskytovatele. Zásadní pro ně není garance, že jsou data uložena v tuzemsku, více jim záleží na podpoře v českém jazyce, uvedly dvě třetiny firem v průzkumu agentury Atoda Telemarketing mezi 520 tuzemskými firmami.

11:03

 

11:17

Ministerstvo spravedlnosti od dnešního dne v plném rozsahu zpřístupňuje otevřená data veřejných rejstříků. Zájemci mohou na adrese https://dataor.justice.cz vyhledávat údaje o právnických i fyzických osobách zapsaných u rejstříkových soudů. Úřad si od kroku slibuje novější formy prezentace těchto dat, než jaké umožňoval dosavadní portál veřejných rejstříků.

11:30

Francouzský prezident Emmanuel Macron je fyzicky vyčerpaný a osamocený, neboť přišel o své dlouholeté poradce, napsal francouzský list Le Parisien s odvoláním na zdroje blízké šéfovi Elysejského paláce. Macron se přitom podle něj nyní nachází v klíčové fázi svého pětiletého funkčního období.

11:43

 

11:57

Majitelé elektromobilů je v Praze nebudou muset kvůli zvýhodněnému stání v parkovacích zónách registrovat na úřadě. Stačí, aby vůz měl registrační značku elektrického vozidla. Důvodem změny je mj. zahlcení úřadu registracemi vozidel. O zvýhodněné parkování 100 Kč ročně naopak přijdou majitelé hybridních vozů. Rozhodli o tom dnes pražští radní.

12:11

Zástupci obcí na historické železniční trati Most–Moldava–Freiberg v Krušných horách podepsali česko-německé memorandum žádající, aby se ministerstva dopravy obou zemí začala zabývat obnovou propojení trati do Saska. K memorandu se připojily také Teplice.

12:25

Turecká vládní strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhrála nedělní místní volby a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi. Vládní strana však utrpěla porážku v metropoli Ankaře, třetím největším tureckém městě Izmiru a zřejmě i v Istanbulu.

jarvis_5c1a1634498ec86e3abaaf96.jpeg

12:38

Míra nezaměstnanosti v eurozóně činila v únoru, stejně jako v lednu, 7,8 procenta, meziročně se však snížila z 8,5 procenta. Nezaměstnanost v zemích platících eurem tak zůstává na nejnižší úrovni od října 2008. V celé Evropské unii tento ukazatel v únoru rovněž zůstal na lednových 6,5 procenta, snížil se ale ze 7,1 procenta v únoru loňského roku. 

12:55

Kreml je připraven vysvětlit jakémukoliv Ukrajinci své stanovisko k povstalci ovládnutému Donbasu, ale nehodlá se bavit o tom, komu patří Krym. Prohlásil to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakci na výroky ukrajinského prezidentského kandidáta Volodymyra Zelenského, že by od Ruska požadoval vrácení Krymu a Donbasu i odškodnění za tuto okupaci.

13:11

Státní maturita by se neměla omezovat jen na didaktické testy, ale její součástí by měly zůstat písemné a ústní zkoušky, které ministerstvo školství navrhuje přesunout na úroveň škol. Zástupci Asociace ředitelů gymnázií (AŘG) se na tom shodli na své konferenci, která se konala na konci března v Brně.

13:27

 

13:43

Německo chtělo loni ve smluvním rámci EU do Řecka vrátit 7079 žadatelů o azyl, úspěšné bylo ale v pouhých šesti případech. Vyplývá to z odpovědí německé vlády na dotaz parlamentní frakce Levice. Ještě méně úspěšná byla spolková republika v roce 2017, kdy se jí do Řecka nepodařilo vrátit jediného běžence.

13:58

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ocenil, že se Ukrajině podařilo zorganizovat prezidentské volby bez vážnějších problémů. Dobrou zprávou je hojná volební účast, myslí si. Podle některých dalších oslovených politiků dosavadní výsledky potvrzují, že Ukrajinci touží po změně.

14:14

Psychiatrické nemocnice by do roku 2030 mělo opustit asi 30 procent pacientů. Kvalita péče v některých podle ministerstva zdravotnictví není dobrá, pacienti tu jsou fyzicky omezováni a mají málo soukromí. Chyba je v systému, ne v konkrétních lidech, řekl dnes ministr Adam Vojtěch (za ANO).

14:28

V centru Brna se srazil trolejbus s tramvají, na místě je podle záchranné služby předběžně 25 zraněných lidí, z toho pět těžce. Podle profilu hasičů na Twitteru je až 40 zraněných.

14:45

 

15:02

Ve Francii vyšla k dnešním devadesátinám spisovatele Milana Kundery biografie, jejímž autorem je francouzský novinář a muzikolog Jean-Dominique Brierre. Osobní svědectví rodáka z Brna, jenž se straní veřejnosti i médií, ale Brierre nezískal, musel tedy při psaní vycházet pouze z Kunderova díla, hrstky publikovaných rozhovorů a svědectví Kunderových přátel.

15:15

Víkendový lesní požár v horách na jihu Číny si vyžádal 30 obětí. Mezi mrtvými je 27 hasičů a tři místní obyvatelé, kteří hasičům v boji s ohnivým živlem v provincii S'-čchuan pomáhali.

15:32

Všechna obří černá lezoucí mimina od sochaře Davida Černého už jsou opět připoutána na žižkovskou televizní věž. Mimina byla v uplynulých několika dnech na věž instalována poté, co na ní rok a půl chyběla. Z věže byly sochy původně sejmuty kvůli údržbě, nakonec byly nákladem několika milionů korun vyrobeny sochy nové.

15:44

 

15:54

Po sedmnácti letech bylo na Kubě otevřeno Hemingwayovo centrum. Stojí na pozemku, kde spisovatel 21 let žil a napsal například román Stařec a moře.

Hemingwayovo muzeum na Kubě

15:54

Energetická skupina ČEZ dnes obdržela od společností India Power a Eurohold závazné nabídky na koupi svých bulharských aktiv. Obě nabídky bude tuzemská firma nyní vyhodnocovat. Bez bližších podrobností to sdělila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

16:14

Financial Times má ode dneška milion platících čtenářů. Magickou rekordní hranici se prestižnímu ekonomickému listu podle jeho sdělení podařilo překonat o rok dříve, než plánoval. Listu rostou od roku 2015, kdy jej převzala japonská mediální skupina Nikkei, také zisk a tržby. Loni se jeho provozní zisk vyšplhal na 25 milionů liber (zhruba 753 milionů korun) a provozní tržby stouply na 383 milionů liber.

16:24
16:34

Česká republika může zvládnout předsednictví v EU ve druhé polovině roku 2022 levněji než předsednictví v roce 2009. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj předsednictví v roce 2009 stálo 3,5 miliardy korun.

16:44

Studenti budou 3. a 24. května opět stávkovat v českých ulicích za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Politici podle nich dostatečně nejednají. Druhá ze stávek bude mezinárodní. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci iniciativy Fridays For Future. Do května se ještě uskuteční k tomuto tématu lokální akce, například přednášky, workshopy či otevřená setkání.

16:54

Rektorem Masarykovy univerzity bude neurolog a děkan lékařské fakulty Martin Bareš. Ve volbě porazil geologa Jaromíra Leichmanna z přírodovědecké fakulty. Funkční období nového rektora začne 1. září a potrvá do konce srpna 2023. Musí jej ještě jmenovat prezident.

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš

17:04
17:14

Bývalého fotbalového reprezentanta Antonína Panenku potěšilo, že za svůj celoživotní postoj dostal hlavní cenu Českého klubu fair play. Mistr Evropy z roku 1976 se během kariéry snažil hlavně bavit fanoušky a chovat se na hřišti jako gentleman. Dnešní fotbal mu však férový nepřipadá a ani by v současnosti hrát nechtěl.

17:24
17:34

Jasné vítězství pro liberalismus a záblesk naděje v regionu, kde se normou stávají autoritářství a kšefty mezi politiky a podnikateli. Tak hodnotí volební úspěch "protikorupční právničky s minimálními politickými zkušenostmi" Zuzany Čaputové redakční komentář deníku Financial Times. Zároveň však odrazuje od interpretace slovenské prezidentské volby jakožto důkazu "antipopulistického" trendu ve střední a východní Evropě.

17:44
17:54
18:04

V Praze od začátku roku onemocnělo spalničkami 135 lidí, loni jich bylo 103 za celý rok. Za minulý týden přibylo dalších devět nových případů, oproti předchozímu týdnu je to méně než polovina. Informovala o tom Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jich letos může být v celé České republice kolem tisícovky.

18:14
18:24

Československá obchodní banka a Raiffeisenbank přestaly ode dneška poskytovat směnárenské služby, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími bankami. Komerční banka, Česká spořitelna, UniCredit Bank či Moneta Money Bank tyto služby dále poskytují. Ode dneška platí novela zákona, která posiluje postavení klientů směnáren například tím, že mohou do tří hodin od provedení výměny od směny peněz odstoupit.

18:34

Na výzkumný program GAMA 2 by měl stát v příštích třech letech vyčlenit 550 milionů korun, dalších 17 milionů bude pokryto z neveřejných zdrojů. Schválila to dnes vláda, informoval na webu tiskový odbor kabinetu. Program má podpořit využití výsledků výzkumu a vývoje, které vznikají ve výzkumných organizacích a mají vysoký potenciál pro uplatnění v praxi.

18:44

Prezident Miloš Zeman v dopise pogratuloval Zuzaně Čaputové k víkendovému vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Pozval ji na návštěvu České republiky. Sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

18:54

Čtyři poslanecké návrhy dalšího postupu v krizi kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie vybral pro dnešní debatu a hlasování předseda britské Dolní sněmovny John Bercow. Jsou mezi nimi návrhy na vyjednání celní unie s EU, na vyjednání modelu zvaného společný trh 2.0, na vypsání referenda o brexitové dohodě a na zrušení brexitu ve snaze zabránit, aby k němu došlo bez dohody. Minulý týden mohli poslanci hlasovat o osmi alternativách, všechny ale odmítli.

19:04
19:14

Před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu hrozí na internetu dezinformační kampaně, řekla dnes novinářům v Hradci Králové eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) také uvedla, že Evropská unie v této souvislosti zavádí opatření, jež mají koordinované dezinformační akce zjišťovat, varovat před nimi a bránit se jim.

19:24

Čaputová je chyba v systému. Ženy v politice jsou stále výjimkou. Vyhrála upřímností, přímostí a tématy, které otvírá jako spravedlnost, korupce a unesený stát, kde se politici dali dohromady s mafií. Je to obrovské překvapení, nevěřil jsem tomu ještě před šesti týdny, říká šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

 

19:34

Umělá inteligence (AI) umí vytvářet falešné osoby a otisky prstů. Pro finanční transakce může představovat nebezpečí, ale také ochranu, řekl dnes na konferenci Singular University zakladatel a generální ředitel společnosti Bulletproof AI Martin Rehák. Jeho firma odhaluje podvody ve finančních transakcích způsobené roboty a hledá pro tyto hrozby řešení. On-line útoky na počítačové a internetové uživatele jsou podle něj dnes větší hrozbou než útoky fyzické.

19:44
19:54

Ministerstvo obrany plánuje dotacemi podporovat občany ČR, kteří se v rámci spolkové činnosti chystají na obranu státu. Úřad na to vyčlení ročně 200 milionů korun. Počítá s tím Koncepce přípravy občanů k obraně státu 2019 až 2024, kterou dnes přijala vláda. Dokument také slibuje zlepšení výuky učitelů, kteří se problematikou přípravy občanů k obraně státu zabývají.

20:04

Vodní rezerva v půdě je letos výrazně nižší než před rokem ve stejnou dobu. Špatná je situace především na severozápad od Prahy, na Hané, na jižní Moravě a také na Opavsku a podél Odry. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky, který se spolupodílí na projektu InterSucho, je hlavní rozdíl v tom, že se v zimě nedosytila vrstva půdy od hloubky 40 centimetrů do jednoho metru.

20:14

Severské a pobaltské státy chtějí těsněji spolupracovat s visegrádskou skupinou (V4) při koordinaci politiky vůči Číně. Prohlásil to dnes litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, který ve městě Palanga hostil schůzku ministrů zahraničí V4 a států severní Evropy a Pobaltí. Jednání se zúčastnil šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

20:24
20:34

Pochod Pride Parade osob menšinového sexuálního zaměření (LGBT) se letos koncem léta poprvé uskuteční také v Bosně a Hercegovině. Podle serveru Balkan Insight to dnes v Sarajevu oznámila nevládní organizace Open Centre, která se zaměřuje na hájení práv homosexuálů, bisexuálů a transgenderových osob.

20:44

Italský výrobce cukrovinek Ferrero zaplatí 1,3 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard Kč) za převzetí některých značek amerického potravinářského koncernu Kellogg. Oznámily to dnes firmy. Transakce zahrnuje značky sušenek Keebler a Famous Amos i některé další aktivity Kelloggu.

20:54
21:10

Maďarský parlament dnes schválil zákon, jenž podporuje zakládání rodin. Základem je poskytnutí bezúročné půjčky ve výši deseti milionů forintů (800 tisíc korun), o který mohou do budoucna žádat manželé, pokud mají v úmyslu mít děti, informovala agentura DPA.

21:22

Kněz jedné z farností poblíž severopolského Gdaňsku zorganizoval o víkendu pálení knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, dalších literárních děl či figurek zvířat. Předměty přinesené věřícími vzplanuly při akci ve stylu středověké katolické inkvizice proto, že podle místních duchovních v sobě skrývají zlou moc. Informovala o tom dnes polská média.

21:34

Po zhruba tříhodinové debatě začali dnes večer členové britské Dolní sněmovny hlasovat o čtyřech alternativních poslaneckých brexitových plánech. Na výběr mají mezi podporou setrvání v celní unii, setrváním v celní unii i na jednotném trhu, referendem o brexitové dohodě a komplexním plánem, jehož cílem je vyhnout se brexitu bez dohody. Zda některý z návrhů podpoří většina zákonodárců, by mělo být jasné před půlnocí.

21:47

Krátce před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na Korsice objevili dnes před úřadem ve městě Bastia dvě výbušná zařízení. Pařížské státní zastupitelství už začalo případ vyšetřovat jako terorismus, informovala agentura AFP.

22:01

O budoucnosti pražské koalice se rozhodne v pátek na koaličním jednání. Lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil tam chce řešit spor s piráty kvůli analýze prázdných pražských bytů. Nápad pirátů vyhodnotit údaje z elektroměrů označuje za špiclování. Podle Pražské energetiky (PRE) však lze potřebná data získat bez narušení soukromí obyvatel. Tím, že spor ohrožuje koalici, je kromě pirátů překvapena i radní pro podporu bydlení Hana Kordová Marvanová (STAN), která v radě sedí za Pospíšilovo uskupení.

22:20

Basketbalista LeBron James bude sice chybět týmu USA na letošním mistrovství světa, kde budou Američané hrát i s českou reprezentací, nevyloučil ale start na olympijských hrách 2020 v Tokiu. Ukončil tak spekulace, že účast na šampionátu v Číně znovu zváží poté, co definitivně uhasly naděje Los Angeles Lakers na postup do play off NBA.

22:40

Spojené státy zastavily dodávky zařízení pro stíhací letouny F-35 do Turecka kvůli Ankarou plánovanému nákupu ruského protiraketového systému. Oznámila to dnes agentura Reuters, podle níž jde o první konkrétní projev nespokojenosti Pentagonu s turecko-ruským kontraktem. Turecké straně bylo údajně sděleno, že nedostane další část očekávaného zařízení nezbytného k přípravě převzetí slibovaných amerických letadel.

23:03
23:23

Čína přidá od příštího měsíce všechny látky příbuzné syntetickému opioidu fentanylu na seznam kontrolovaných omamných látek, napsal dnes zpravodajský server BBC. Peking tím splní slib, který dal Washingtonu během obchodních jednání v prosinci. Většina světové produkce fentanylu se vyrábí patrně v Číně a tomuto silnému analgetiku bývá připisován nárůst drogové závislosti v USA.

23:43

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) vyšetří stížnosti na požáry v automobilech jihokorejských společností Hyundai Motor a Kia Motors. Oznámil to dnes úřad, který v této souvislosti obdržel informace o více než 3100 požárech a 103 zraněních. Vyšetřování se bude týkat téměř tří milionů automobilů, napsala agentura AP.

06:48

 

06:59

Nejvyšší venezuelský soud si přeje, aby byl šéf opozice Juan Guaidó zbaven imunity. Dnešní žádost předsedy nejvyššího soudu Maikela Morena představuje další krok ke stíhání předsedy opozičního parlamentu za zločiny, které mu přisuzuje režim prezidenta Nicoláse Madura, napsala agentura AP.

07:12

Britská Dolní sněmovna včera večer zamítla všechny čtyři navrhované poslanecké varianty dalšího postupu v krizi kolem brexitu. Většinu hlasů nezískaly návrhy uzavřít celní unii s Evropskou unií, setrvat na jednotném trhu, uspořádat referendum o brexitové dohodě ani návrh zrušit brexitu v případě neschválení dohody s Bruselem o jeho podmínkách.

07:25

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí oficiální návštěvu Rakouska večerním setkáním se zástupci českých krajanů ve Vídni na českém velvyslanectví. Oficiální část programu třídenní návštěvy, včetně setkání s rakouským protějškem, hlavu českého státu čeká od středy. Zeman návštěvou Rakouska uzavírá sérii cest do sousedních zemí po svém znovuzvolení.

07:38

Chceme zjistit, kolik má Praha prázdných bytů, potřebujeme data, elektroměry jsou rychlé a levné řešení, vyšší daň z prázdných bytů neplánujeme, je to příklad ze zahraničí, říká Adam Zábranský, pražský zastupitel za Piráty.

 

07:51

Společnost Facebook zrušila v Indii a Pákistánu 712 účtů a 390 webových stran na platformách Facebook a Instagram kvůli "koordinovanému neautentickému chování". Zatímco v Indii, kde se blíží volby, byla celá řada z nich navázaná na hlavní opoziční stranu Indický národní kongres (INK), v Pákistánu to byly hlavně účty a weby napojené na armádu.

08:03

V Norsku se minulý měsíc poprvé počet nově prodaných čistě elektrických aut podílel na celkovém prodeji aut více než polovinou. Elektrické vozy měly v březnu na celkovém prodeji aut rekordní podíl 58,4 procenta. Vyplývá to z údajů nezávislého norského silničního svazu NRF. Norsko plánuje ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025.

08:17

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair se loni dostaly mezi deset největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě jako první firma, která neprovozuje uhelnou elektrárnu. Vyplývá to z analýzy výzkumné společnosti Transport & Environment, o které informovala agentura Bloomberg. Ryanairu loni stouply emise oxidu uhličitého o 6,9 procenta.

jarvis_5b617856498e8cf85490280e.jpeg