V Liberci vznikla pár týdnů před komunálními volbami petice, která chce dosáhnout toho, aby městští strážníci ve stotisícovém městě přestali dávat nesprávně parkujícím řidičům takzvané botičky a pouze je pokutovali. Dnes řidič za nesprávné parkování zaplatí nejen pokutu, ale ještě 300 korun jako manipulační poplatek soukromé firmě, která botičky nasazuje a sundává. Lidem se to nelíbí, pod petici už se podepsalo kolem 300 řidičů, uvádí liberecká příloha Mladé fronty Dnes.

"Liberec patří k několika málo městům, kde botičky nasazuje soukromá firma. Po městě přitom krouží společně s městskými strážníky. Neustále kontrolují, kdo parkování nezaplatil nebo zaplacenou dobu parkování překročil. Kladenská firma Activ je tak častým terčem zloby přistižených řidičů. Podle průzkumu MfD ve většině měst nasazují botičky přímo strážníci nebo městská společnost. Například v Ústí nad Labem dokonce botičky od července zrušili.

Podle primátora Jiřího Kittnera by bylo ideální, kdyby bylo všude dost míst a zadarmo. "Pohádka je to krásná, ale tak to nikdy nebude," řekl deníku primátor. Rada podle něho parkovací systém dvakrát ročně vyhodnocuje. "Jsem připraven zodpovědně zvažovat každý návrh na změnu, který má logiku. Výkřik zrušíme botičky a dále to nějak bude, takovým návrhem není," dodal. Podle něj je pro město výhodné, že město nemá starosti s vymáháním poplatku za botičku a přenechalo ji soukromé firmě.